Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος από Κρήτη: “Μέγα γεγονός η Πανορθόδοξη Σύνοδος!”

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρακολούθησε με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης, το συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που τελέστηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Πανορθοδόξου Συνόδου.

Μετά τη λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και την οποία παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Αισθήματα βαθιάς κατάνυξης διακατέχουν όλους μας, μετά το συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και όλων των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που ήρθαν στην Κρήτη για το μέγα Θρησκευτικό και Ιστορικό γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

 

Η πνευματική και ιστορική σημασία της Πανορθοδόξου Συνόδου είναι βέβαιο ότι θα είναι τεραστία. Και όχι μόνον για τον Ορθόδοξο κόσμο. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου έγινε δυνατή αυτή η συνάντηση που προετοιμαζόταν για πολλές δεκαετίες εν μέσω πολλαπλών δυσχερειών. Το γεγονός ότι με δική τους ευθύνη δεν παρευρίσκονται οι αντιπροσωπείες κάποιων Εκκλησιών αποδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ελπίζουμε -ακόμη και την υστάτη- όσες Εκκλησίες δεν είναι σήμερα εδώ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προσέλθουν.

 

Ο ρόλος της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο, ο οποίος τελεί σε σύγχυση, εκδηλώνοντας αδυναμία να δώσει απαντήσεις σε γεωπολιτικές, κοινωνικές και υπαρξιακές προκλήσεις, είναι πλέον αναβαθμισμένος. Συνιστά, ωστόσο, επείγουσα ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός όλων των Εκκλησιών και σαφήνεια των στόχων και των επιδιώξεων. Και είμαι βέβαιος ότι αυτές τις κατευθύνσεις θα δώσει και η Πανορθόδοξος Σύνοδος.

 

Εμείς είμαστε δίπλα στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και σε όλους τους Προκαθημένους και στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, βέβαιοι όντες ότι με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος θα λάβουν αποφάσεις προς όφελος των απανταχού της γης Ορθοδόξων, όλων των Χριστιανών, αλλά και εν γένει της Ανθρωπότητας».

 

Εκτός του κ. Χαρακόπουλου, την ελληνική αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που μετέβη στην Κρήτη για την Πανορθόδοξη αποτέλεσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο βουλευτής κ. Θανάσης Μπούρας και ο σύμβουλος της ΔΣΟ Κώστας Μυγδάλης.

 ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ-ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Previous ArticleNext Article