Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος από Βρυξέλλες: “Αναγκαία η συνεργασία των Ορθοδόξων και Καθολικών!”

«Ο Χριστιανισμός έχει επηρεάσει βαθύτατα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση που είχαμε με τον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, που έχει το χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο Χριστιανισμός είναι αναμφίβολα κομμάτι της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Άλλωστε, οι χριστιανικές αξίες μαζί με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο είναι οι πυλώνες της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Α΄ Κοινή Συνεδρίαση της ομάδας συνεργασίας της ΔΣΟ και του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών (ICLN) που πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης τέθηκε η επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Θρησκείας, της Πίστης και την Ανεξιθρησκεία. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας Ορθοδόξων και Καθολικών και στη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής στο ευρωκοινοβούλιο που «θα συμβάλει στην ανάδειξη των χριστιανικών άξιων, την προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη των χριστιανών όπου υφίστανται διώξεις». Το δεύτερο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης ήταν η παρουσίαση της πρότασης της Προεδρίας της Δημοκρατίας του Λιβάνου για τη δημιουργία του «Παρατηρητήριου της ειρηνικής συνύπαρξης στην ιθαγένεια και την ελευθερία θρησκείας και πίστης». Ο Θεσσαλός πολιτικός παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σημείωσε ότι «η πρόταση για τη συγκρότηση Παρατηρητήριου διώξεων των Χριστιανών, που αποτέλεσε δική μου εισήγηση στη ΔΣΟ, έχει ωριμάσει και καθώς οι διώκτες δεν ενδιαφέρονται αν αυτοί που σφάζουν και ξεριζώνουν από τις κοιτίδες του χριστιανισμού είναι ορθόδοξοι, καθολικοί ή άλλου δόγματος, νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Και η πρωτοβουλία του Λιβάνου μπορεί να τύχει της στήριξής μας».

Συνάντηση με Αντιπρόεδρο Κομισιόν

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο και συζήτησαν για τη στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του επέδωσαν την εικόνα της «Αναστάσεως του Χριστού» που βραβεύτηκε σε διαγωνισμό της ΔΣΟ.

Τις εργασίες της Κοινής Συνεδρίασης ΔΣΟ και ICLN χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έχει προταθεί να συμμετάσχει και στο πενταμελές Συμβούλιο της υπό σύσταση Διακομματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Θρησκείας.

Στην Κοινή Συνεδρίαση των δυο Οργανώσεων έλαβαν μέρος εκ μέρους της ΔΣΟ, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, ο Γ. Γ. της ΔΣΟ, βουλευτής Χίου, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Ρώσος βουλευτής κ. Aleksey Chepa, ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Σαρακιώτης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης. Από πλευράς των Καθολικών Νομοθετών συμμετείχαν ο Αυστριακός ευρωβουλευτής κ. Lukas Mandl, ο αντιπρόεδρος της ICLN κ. Manuel Maan Baghdi και ο Ούγγρος ευρωβουλευτής κ. György Hölvényi.

Στη συζήτηση παρενέβησαν ο Ολλανδός ευρωβουλευτής κ. Peter van Dalen και ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Λευτέρης Χριστοφόρου.

Previous ArticleNext Article