Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Αναγκαιότητα οι αλλαγές για πιο ανθρώπινο αστικό περιβάλλον!”

«Στις περιπτώσεις όπου η ηχηρή κοινωνική απαίτηση επιβάλλει την αναμόρφωση και τις αλλαγές, η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί με γρήγορα αντανακλαστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πόλη μας αποτελούν τα δυσάρεστα γεγονότα της οδού Βόλου, όπου άδικα χάθηκαν ζωές συμπολιτών μας». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς τον Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση ΓΓΤΑ «Κλεισθένης», με αφορμή το συνέδριο με θέμα «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων σημειώνει ότι «στις μέρες μας η αναγκαιότητα για αλλαγές στο αστικό περιβάλλον που ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ολοένα και αυξάνεται. Το γεγονός αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων στις πόλεις μας, από τη δυσκολία εφαρμογής μέτρων και πολιτικών, που παρότι στοχεύουν στην βελτίωση, τελικά αποτυγχάνουν παταγωδώς, καθώς και από τις κοινωνικές απαιτήσεις.

Ωστόσο, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σήμερα σε ένα αστικό περιβάλλον που σχεδιάστηκε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κοινωνιών μερικές δεκαετίες πριν, αποτελεί μια πρόκληση στην οποία όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε. Στη σύγχρονη εποχή απαιτείται μια πιο ανθρωποκεντρική και μια πιο φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση, με μέριμνα και για το μέλλον. Αυτή η προοπτική μπορεί να επιτευχθεί με ενδελεχή έρευνα των κοινωνικών αναγκών και διεπιστημονική προσέγγιση για την επίτευξη οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης ευρισκόμενοι σε άμεση επαφή με τον πολίτη, συχνά αποτελούν τον κυματοθραύστη στις διαμαρτυρίες για τα κακώς κείμενα ή στις αντιδράσεις για κυοφορούμενες αλλαγές. Έχουν όμως ζυμωθεί από αυτή τη διαδικασία και η γνώμη τους έχει βαρύνουσα σημασία σε αυτή την προσπάθεια».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει στο μήνυμά του αναφέροντας ότι «η βιώσιμη αστική κινητικότητα δεν είναι ουτοπία, άλλα αποτέλεσμα ουσιαστικής συνεργασίας των αυτοδιοικητικών, των επιστημόνων, των πολιτών και όλων όσων αφουγκράζονται τις σύγχρονες και κοινωνικές ανάγκες».

Previous ArticleNext Article