Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Έντονο το στίγμα των Ποντίων στη Λάρισα!”

«Όσο θα υπάρχουν παιδιά που θα τραγουδάνε και θα χορεύουν ποντιακά, τότε ναι “η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Τοπαλούδη να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που «αποκάλυψε» ότι έχει και ποντιακές ρίζες, καθώς «οι μαντεντζίδες πρόγονοί μου από την Αργυρούπολη του Πόντου βρέθηκαν στην Καππαδοκία όταν τα μεταλλεία της Γκιουμουσχανέ στα τέλη του 18ου αιώνα άρχισαν να παρακμάζουν», σημείωσε ότι «αν και ήταν λίγοι οι Πόντιοι και ευρύτερα οι Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία, ωστόσο έκαναν έντονα διακριτό το στίγμα τους. Πέρυσι, μάλιστα, που είχαμε τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας με το διεθνές συνέδριο, πρόεδρος της Παμποντιακής ήταν ο Λαρισαίος Χρήστος Τοπαλούδης».

Η Γενοκτονία

Με την ευκαιρία αυτή, ο κυβερνητικός βουλευτής και συγγραφέας επανέλαβε «τη δέσμευση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, από το βήμα του συνεδρίου, για τη συνδρομή της ελληνικής πολιτείας στη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα της Μικρασίας ήταν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εξαφάνισης όλων των χριστιανών της οθωμανικής αυτοκρατορίας αρχικά και της Τουρκίας εν συνεχεία, που περιλάμβανε όλα τα χριστιανικά έθνη: Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη «τον πρόεδρο και όλους όσοι εργάζονται στον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων, της γλώσσας, των χορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλησμόνητων πατρίδων του ελληνισμού της Ανατολής» και ευχήθηκε για το νέο έτος «υ(γ)είαν και ευλο(γ)ίαν».

Previous ArticleNext Article