Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Άτολμη και αναιμική η αναθεώρηση του Συντάγματος”

«Χωρίς αμφιβολία, η αναθεώρηση που συζητούμε είναι κατώτερη των περιστάσεων. Είναι μια άτολμη και αναιμική αναθεώρηση σε σχέση με τις ανάγκες της εποχής». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «θα περιμέναμε αυτή η κομβική στιγμή να χαρακτηριζόταν από μια αναθεώρηση περισσότερο τολμηρή, με μεγαλύτερη ευρύτητα και πλουσιότερο οραματισμό. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη, γιατί για κακή μας τύχη η προηγούμενη βουλή είχε κυβερνητική πλειοψηφία που δεν θέλησε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη μεταπολιτευτική μας παθολογία, την οποία αντιθέτως υπεράσπιζε, και υπερασπίζει και τώρα, με ιδιαίτερη ζέση. Όπως, άλλωστε, διαπιστώνουμε με την επισπεύδουσα επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ‘‘Κόμο της Σοσιαλδημοκρατίας’’ στα πέτσινα μπουφάν της πορείας του Πολυτεχνείου και του ΣΥΡΙΖΑ του 3%».

Ψήφος Ομογενών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «κάποιοι δεν δίστασαν να εργαλειοποήσουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για καθαρά μικροκομματικούς σκοπούς, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτή η κακή παράδοση ήλθε η ώρα να λάβει τέλος. Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής και την πρόωρη προκήρυξη εκλογών συνιστά ένα βήμα προς την κανονικότητα, η οποία είναι και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Επίσης, υποστήριξε ότι «πραγματική τομή στην πολιτική ιστορία του τόπου αποτελεί αναμφίβολα η πρόνοια για την ψήφο των ομογενών. Ένα αίτημα χρόνων επιτέλους γίνεται πραγματικότητα –αν και όχι ολοκληρωμένα, όπως θα θέλαμε, λόγω της ανάγκης της ευρύτερης δυνατόν ομοφωνίας στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αλλαγή αυτή είναι χρέος μας απέναντι στους συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στο εξωτερικό ειδικά την τελευταία δεκαετία».

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις αλλαγές στην ασυλία των βουλευτών και την ευθύνη υπουργών, αλλά και στη κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ χαρακτήρισε ως «το μεγάλο θύμα των αριστερών ιδεοληψιών στη συνταγματική αναθεώρηση» τη «μη τροποποίηση του άρθρου 16, που επιβάλλει το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που βρίθουν ιδιωτικών πανεπιστημίων όλες οι γειτονικές μας χώρες, την ώρα που ακόμη και η Β. Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Αμερικής, της Κύπρου».

Εκκλησία και πολιτεία

Ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε και στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, τα θρησκευτικά σύμβολα και τον ρόλο της Ορθοδοξίας, λέγοντας ότι «το Σύνταγμά μας, ο νομικός μας πολιτισμός, έχουν εξασφαλίσει τη μέγιστη ισορροπία μεταξύ της επικρατούσας θρησκείας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία όμνυαν και οι αγωνιστές του ‘21 που σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε την συμπλήρωση δύο αιώνων από τότε, και της ελευθερίας της θρησκευτικής έκφρασης κάθε επίσημα αναγνωρισμένης θρησκείας, ομολογίας ή δόγματος. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, καμία αλλαγή και καμία τροποποίηση». Επίσης αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο να επιβληθεί σε όλους ο πολιτικός όρκος; Γιατί οι λίγοι να επιβάλλουν στους πολλούς τα πιστεύω τους; Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση οι ιδεοληπτικές εμμονές κάποιων, από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, να επιβληθούν έναντι της πλειοψηφίας και των παραδόσεών μας».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/B8mnz_OYlpM

 

Previous ArticleNext Article