Λάρισα

Μπαργιώτας: «Το κάπνισμα δυστυχώς επιτρέπεται ακόμα και στη Βουλή και στους θαλάμους νοσοκομείων»

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στηλίτευσε τη μη εφαρμογή του νόμου και την πλήρη ατιμωρησία. Συγκεκριμένα, είπε «υπάρχει πλήρης ατιμωρησία και το κάπνισμα δυστυχώς επιτρέπεται παντού. Επιτρέπεται στην Βουλή. Επιτρέπεται ακόμα και σε θαλάμους νοσοκομείων, όπως γνωρίζετε, με τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει αυτό. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ούτε για το υγειονομικό ούτε για τον ευτελισμό της έννομης τάξης, που συνεπάγεται το γεγονός ότι το ένστολο όργανο της τάξης που υποτίθεται ότι εφαρμόζει τον νόμο καπνίζει εκεί που απαγορεύεται ή ο Βουλευτής που ψήφισε τον νόμο καπνίζει δημοσίως on camera.

Η Κυβέρνησή σας τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες –που δεν τους λες και λίγους πλέον- δεν έχει προβεί σε καμία θετική ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος και το ερώτημα είναι αν θα λάβετε κάποια μέτρα για την εφαρμογή του ν. 3868 κι αν θα προβείτε σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης. Θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω αν επίκειται καινούριος νόμος και γιατί. Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο, πέρα από την εφαρμογή του την ίδια;».
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει αίτημα σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να συζητηθεί το θέμα λεπτομερώς και να κληθούν και αρμόδιοι φορείς. «Με κοινή πρωτοβουλία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέτουμε επιστολή προς τον κ. Μανιό και ζητάμε την σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο ακριβώς την διαμόρφωση μιας εθνικής –αν θέλετε- αντικαπνιστικής εκστρατείας για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. Και θα σας ζητούσα, να συμφωνήσετε και να επισπεύσετε μια τέτοια διαδικασία, όπου όλοι μαζί αφού ακούσουμε ανθρώπους σαν τον κ. Μπεχράκη –που πολύ καλά ξέρετε ότι είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα- και την καρδιολογική, πνευμονολογική εταιρεία, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να συγκροτήσουμε μια πολιτική ενάντια στο κάπνισμα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αφού παραδέχτηκε ότι «Υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου. Δεν θέλω να δικαιολογούμαι αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι οι προτεραιότητες της διαχείρισης ενός συστήματος υγείας σε οριακή λειτουργία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μας επέτρεψε ενδεχομένως να διαθέσουμε τον απαραίτητο χρόνο και την ενέργεια, για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Τώρα νομίζω ότι είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα», αποδέχτηκε το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής λέγοντας «Βεβαίως, να κάνουμε το πρώτο βήμα, να συζητήσουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αυτή την ιδέα ενός εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων και αποδεδειγμένων παρενεργειών του».

Previous ArticleNext Article