Ελασσόνα

Μνήμες και συγκίνηση στη «μαύρη» επέτειο του Σαρανταπόρου

«…Κι ακούω κλάματα φουνές Μιλίσσι – Αλουνάκια

Σαρανταπρου΄νη υπόθιση δική μας ιστουρία

Που είνι μι τους Γιρμανούς μιτά του σαραντατρία

Κλαίνι μανούλις για πιδιά, γυναίκις για τους άντρις

Κλαίνι, πιδάκια ουρφανά κλαίνι του Πατιράδες».

Είναι το πρώτο τραγούδι του Αντώνη Γ. Μήτσιου(πηγή: Συλλογή Απ. Ράπτη “Θεσσαλικό Ημερολόγιο”, τόμος ΙΑ, Λάρισα 1987), που αναφέρεται με λόγια που συγκλονίζουν, στην εκτέλεση των δέκα παλικαριών στις 19 Ιανουαρίου 1944, στη θέση «Μελίσσι» Σαρανταπόρου, από τους Γερμανούς. Θρήνος τότε στο ιστορικό Σαραντάπορο, για τα θύματα της εκτέλεσης, των 10 ανδρών που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Γερμανούς, αφού πρώτα οδηγήθηκαν και παγιδεύτηκαν στη θέση «Μελίσσι».

Για την ιστορία, αναφέρονται τα ονόματα των 10 αείμνηστων Σαρανταποριτών, και είναι: Γεώργιος Παν. Βαΐτσης / Κωνσταντίνος Γεωργ. Γκουντρουμπής / Νικόλαος Κων. Γκουντρουμπής / Γεώργιος Ιωαν. Κλεισιάρης / Δημήτριος Θεοδ. Κλεισιάρης / Χρήστος Φωτ. Κλεισιάρης / Ευάγγελος Αντ. Ντάλλας / Παναγιώτης Ιωαν. Ντίγκας / Δημήτριος Φωτ. Ράπτης / Αντώνιος Νικ. Σεβδαλής.

Χθες το πρωί, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, «ξεδιπλώθηκαν» οι μνήμες της αποτρόπαιης εκτέλεσης. Με «φόντο» τον χιονισμένο επιβλητικό Όλυμπο, ανήμερα 19ης Ιανουαρίου, σαν τότε τη «μαύρη» μέρα για το χωριό, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου, τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Σαρανταποριτών, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστόφορος Παπανικολάου και οι ιερείς π. Κων. Γκαλίτσιος(Σαρανταπόρου), π. Σωτήριος Παναγιώτου(Τσαπουρνιάς), π. Αλέξανδρος Κουτσούκης(Μηλέας), π. Χρήστος Μαργαρίτης(Πετρωτού), π. Δημήτριος Παπαθανασίου(Γεράνειας).

Σε ομιλία της η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου Αρετή Ντιντιούμη «κατέθεσε» το χρονικό εκείνης της περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα φέρνουμε στη μνήμη μας και τιμούμε τη θυσία των συγχωριανών μας. Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της σφαγής αυτής και να μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά, πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, δεν σβήνονται και δεν λησμονιούνται!».

Στη συνέχεια, οι επίσημοι και δεκάδες κάτοικοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το μνημείο για τους εκτελεσθέντες και τους πεσόντες του πολέμου, εκεί που ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς της περιοχής και η απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σαρανταπόρου. Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Σαραντάπορο παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς – αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών – βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο αντιδήμαρχος Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Φώτης Καραγκόγκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Γκουτζουρέλας, Γ. Παπαευθυμίου, Ν. Γάτσας, Ι. Νάνος, Ιππ. Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαρανταπόρου Ι. Βαΐτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μηλέας Παν. Παναγιώτου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Ν. Γάτσας και Δημ. Καρανίκας, αξιωματικοί του Στρατού, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Αντ. Θώμος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, εκπρόσωπος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α.) ο αξιωματικός Χρ. Μπούτλας, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας Αναστ. Δαραράς, ο πρ. δήμαρχος Σαρανταπόρου Α. Κλεισιάρης, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, ο πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών Ι. Ντάλλας, εκ μέρους της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ οι Χρ. Παπαδημητρίου και Αθ. Γκουντρουμπής, εκπαιδευτικοί, συγγενείς των εκτελεσθέντων συγχωριανών από τα γερμανικά στρατεύματα, και δεκάδες Σαρανταπορίτες.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article