Ελασσόνα

Μητρόπολη Ελασσώνος και Λιβάδι τίμησαν τον Αγιο Προκόπιο στην ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς την ευσέβειαν, κατηκολούθησας χαίρων ώσπερ ο Παύλος Χριστώ, των Μαρτύρων καλλονή Μάρτυς Προκόπιε. Όθεν δυνάμει του Σταυρού, αριστεύσας ευκλεώς, κατήσχυνας τον Βελίαρ. Ου της κακίας ατρώτους, σώζε τους πόθω σε γεραίροντας».

Η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και το γραφικό Λιβάδι Ολύμπου τίμησαν και εφέτος τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Προκοπίου, μέσα σε ατμόσφαιρα θείας κατάνυξης και με την παρουσία δεκάδων πιστών στην ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, εκεί όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου.
Να σημειωθεί ότι η ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Τιτάρου, απέναντι από τον Όλυμπο και κάτω από το Λιβάδι, σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου (το περασμένο Σάββατο), στην αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, με τους ιερείς των ενοριών του Λιβαδίου, τον διάκονο π. Νεόφυτο και με την παρουσία της γυναικείας αδελφότητας του μοναστηριού.
Στο Θείο Κήρυγμα έγινε αναφορά στη ζωή του Αγίου Προκοπίου, που έζησε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, τα χρόνια που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Διοκλητιανός. Ο πατέρας του, ο Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής άνθρωπος, σε αντίθεση με τη μητέρα του που πίστευε στα είδωλα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος τον έκανε ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων και του έδωσε εντολή να καταδιώκει και να βασανίζει τους χριστιανούς. Έτσι ο Προκόπιος ξεκίνησε για την Αλεξάνδρεια. Κατά την πορεία του όμως, ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές και ταυτόχρονα άκουσε φωνή να τον καλεί με το όνομά του, που τον απειλούσε με θάνατο επειδή θα κατεδίωκε τους χριστιανούς και ταυτόχρονα και τον αληθινό Θεό. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Προκόπιος παρακάλεσε Εκείνον που του μιλάει να του φανερωθεί περισσότερο για να δει ποιος είναι. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ένας Σταυρός από κρύσταλλο και ακούστηκε μία φωνή να του λέει: «Εγώ είμαι ο Εσταυρωμένος Υιός του Θεού». Μετά από αυτό το θαύμα πίστευσε και έγινε χριστιανός. Λίγο αργότερα επιστρέφοντας από νικηφόρα αποστολή, η μητέρα του προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα. Κατάλαβε όμως ότι είχε γίνει χριστιανός και τον πρόδωσε στον αυτοκράτορα. Εκείνος διέταξε τον ηγεμόνα της Καισάρειας Ουλκιο να τον ανακρίνει. Αυτός τον χτύπησε πολύ μέχρι λιποθυμίας και μετά τον έκλεισε στη φυλακή. Όμως οι πληγές επουλώθηκαν και απελευθερώθηκε από τα δεσμά. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ναό των ειδώλων, όπου με την προσευχή του κατάφερε και συνέτριψε τα είδωλα. Το θαύμα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιστεύσουν σ’ αυτόν πολλοί ανάμεσά τους και η μητέρα του! Αμέσως δόθηκε εντολή να αποκεφαλιστούν όλοι όσοι είχαν πιστεύσει. Μετά από αυτό, δόθηκε εντολή να γίνουν φρικτά βασανιστήρια στον Προκόπιο. Ο Άγιος υπέμενε με πάρα πολύ μεγάλη καρτερία όλα αυτά και μάλιστα κατάφερνε να τα ξεπερνά με τη βοήθεια του Θεού. Τέλος, δόθηκε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Λιβαδίου έδωσαν το «παρών»: η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου κ. Γιώργος Γκατζούνης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, οι πρ. δήμαρχοι Λιβαδίου κ.κ. Γιώργος Γαλάνης και Γιάννης Γκούμας, μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου, εκπρόσωποι φορέων, αρκετοί επισκέπτες και «απόδημοι» Λιβαδιώτες, κ.ά.
Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article