Ελασσόνα

Με επιτυχία η εκδήλωση για την χρήση της ευφυούς γεωργίας στην αμυγδαλιά

Οι δυνατότητες ανάπτυξης και οι προσδοκίες που υπάρχουν από τη χρήση της ευφυούς γεωργίας με στόχο τα ποιοτικά προιόντα με καλές αποδόσεις παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε ως θέμα «το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από αγρότες πρώην δημαρχείο Σαρανταπόρου (Χάνι Χατζηγώγου) το απόγευμα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία της gaia ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας.

Χαιρετισμοί

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνεταιρισμού κ. Ζήση Τσιόγκα, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στα πεπραγμένα και στους στόχους της διοίκησης: Τον Οκτώβριο του 2015 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών (αμύγδαλα –καρύδια), η μοναδική πανελλαδικά. Σε συνεργασία  με τις δύο εταιρείες  εγκαταστάθηκαν τρεις σταθμοί  μέτρησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή Σαρανταπόρου, που θεωρείται ο κατεξοχήν αμυγδαλεώνας της επαρχίας. Ξεκινήσαμε τη  διαδικασία σύνταξης φακέλου Πιστοποίησης του προιόντος σε ΠΟΠ –ΠΓΕ. Πιστεύω  ότι σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να είμαστε έτοιμοι για το αύριο του αγροτικού τομέα ,που το αύριο θα χτυπάει ψηφιακά. Μέσα από συνέργειες μπορούν να επιτευχθούν  πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την παρούσα ηγεσία στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο περιλαμβάνει ειδικό Μέτρο για την καινοτομία και την έρευνα και θα προκηρυχθεί σύντομα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε συντονισμό με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Θέλω τέλος να σας συγχαρώ για τη δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών εντός του Συνεταιρισμού Ελασσόνας και να καλέσω όλους τους παραγωγούς να  εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών. Η δημιουργία συλλογικών σχημάτων είναι η λύση για την ισχυροποίηση των παραγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του βουλευτή της ΔΗΣΥ Κώστα Μπαργιώτα, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Θ. Παιδή και του αντιδημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γκουτζουρέλα.

Ομιλίες

Ο πρόεδρος της Neuropublic  κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας με το σύστημα gaiasense της Neuropublic, αλλά και στο επενδυτικό σχέδιο της Neuropublic για το 2018, καθώς με το gaiasense αναμένεται να καλύπτονται 2 εκατ. στρέμματα, που αφορούν 8% της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, έναντι των 200.000 στρεμμάτων σήμερα, σε 13 διαφορετικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και η Ελασσόνα με αμύγδαλο και καλαμπόκι. Κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να το δηλώσουν στον τοπικό Συνεταιρισμό.

Ο Άγγελος Πατάκας, διευθυντής του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής Πανεπιστημίου Πάτρας ενημέρωσε σε τι στοχεύει η ευφυής γεωργία: “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη χρήση του αρδευτικού νερού και ταυτόχρονα να πετύχουμε καλύτερη χρήση των λιπασμάτων, προς όφελος του παραγωγού, για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής”.

Ο Θωμάς Θωμίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τόνισε πως «η φυτοπροστασία αποτελεί το κομμάτι εκείνο στο οποίο δαπανάται ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων και, ουσιαστικά, η επιβάρυνση έχει άμεσα κι έμμεσες συνέπειες: Οι άμεσες είναι ότι ο παραγωγός βγάζει χρήματα από την τσέπη του και οι έμμεσες είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που κοστίζει κι αυτή και θα κοστίσει περισσότερο στο μέλλον».

Για τις ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς μίλησε ο Δρ. Γεώργιος Νάνος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δενδροκομίας, ο οποίος απάντησε στη συνέχεια και σε πολλές ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Previous ArticleNext Article