Λάρισα

Μεγάλο ποσοστό αιφνίδιων θανάτων σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας

Χωρίς δεύτερο νεκροτόμο η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας

Αύξηση 20% παρουσιάζουν οι νεκροτομές στη Θεσσαλία. Οι εκθέσεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας είναι πάνω από 450 το χρόνο. Μεγάλο ποσοστό των θανάτων χαρακτηρίζονται ως αιφνίδιοι, ενώ αρκετές οικογένειες εγείρουν αμφιβολίες για τυχόν ιατρικές αμέλειες. Ωστόσο, το Υπ. Δικαιοσύνης σφυρίζει αδιάφορα…

Πληρώνει ιατροδικαστές που δεν διενεργούν νεκροψίες, δεν προσλαμβάνει νεκροτόμους και επιτρέπει νεκροτόμους του Υπουργείου Υγείας να απασχολούνται ως γραφιάδες. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες οικογένειες ταλαιπωρούνται επώδυνα εν μέσω βαρύ πένθους, αν και τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν παρά να κάνουν τις κηδείες αγαπημένων τους προσώπων με ρεφενέ!

Δεκαεφτά χρόνια μετά την ίδρυση των Ιατροδικαστών Υπηρεσιών στην Ελλάδα, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει χειροτερέψει κιόλας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας απασχολείται μόνο ένας νεκροτόμος. Η αλληλογραφία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανάγκη πρόσληψης και δεύτερου βοηθού παραμένει αναπάντητη, αν και φτιάχνει στοίβες εγγράφων. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία έχει να καλύψει ολόκληρη τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Με γενναία προσπάθεια έχει καταφέρει να μην έχει καμία εκκρεμότητα στις εκθέσεις της. Ωστόσο, τα αιτήματα για νεκροψίες έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχουν οικογένειες πλέον που δεν έχουν καν χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς της σορού.

 

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους πολίτες

Εν μέσω βαρύ πένθους δεκάδες οικογένειες Βολιωτών υποβάλλονται σε απίστευτη ψυχική οδύνη. Τα νοσοκομεία, όπως και του Βόλου, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν ιατροδικαστική κλινική, καθώς έχουν και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τους νεκροτόμους, ωστόσο ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στους ιατροδικαστές του Υπουργείου Δικαιοσύνης να επεμβαίνουν εκεί. Οι οικογένειες θα μπορούσαν να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις και περιττά έξοδα. Επιπλέον, όταν τα Σαββατοκύριακα κλείνει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, ενώ έχει διαταχθεί νεκροψία – νεκροτομή, να μην αναγκάζονται να αναβάλλουν τις εξόδιες ακολουθίες ή τις καθημερινές να τις πραγματοποιούν σε Κοζάνη, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη. Πριν από μερικά χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπήρχαν εφτά νεκροτόμοι, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας είχε μόνο έναν. Πλέον οι τέσσερις από αυτούς μετακινήθηκαν σε γραφεία.

Στη Λαμία, τη Σύρο, την Κέρκυρα οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργούν χωρίς νεκροτόμους. Αν και δεν διενεργούν νεκροψίες, ωστόσο οι ιατροδικαστές πληρώνονται κανονικά, ενώ τα περιστατικά, όπως καταγγέλθηκε, παραπέμπονται σε όμορες Υπηρεσίες. Οι περισσότερες Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες έχουν μόνο έναν νεκροτόμο με εξαίρεση των Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, που έχει επίσης ένα νεκροτόμο, από την ίδρυσή της έχει συντάξει 8.000 ιατροδικαστικές εκθέσεις. Κάθε χρόνο οι νεκροψίες-νεκροτομές αριθμούν πάνω από 400 και τα Σαββατοκύριακα, όπως η κείμενη νομοθεσία προβλέπει, δεν πραγματοποιούνται.

 

Καμία συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων

Ενώ λοιπόν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες δεν υπάρχουν νεκροτόμοι και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν καλύπτει το κενό αυτό, το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε αρχές του 2017 διαγωνισμό για την πρόσληψη τριών νεκροτόμων στα νοσοκομεία, όπου δεν διενεργούνται νεκροψίες – νεκροτομές, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση. Το δε Υπουργείο Δικαιοσύνης, από την άλλη, σκοπεύει να φτιάξει και μία ακόμη νέα Ιατροδικαστική Υπηρεσία στη Μυτιλήνη. Τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης φαίνεται να μην έχουν μεταξύ τους καμία επικοινωνία, ενώ, όπως εκτιμάται, θα μπορούσαν να είχαν λύσει τα προβλήματα ακόμη και με απλές μετακινήσεις προσωπικού.

 

Υπέρογκα έξοδα

Νεκροψίες – νεκροτομές γίνονται σε όλους τους αιφνίδιους αλλά και βίαιους θανάτους όπως από τροχαία, πνιγμούς ηλεκτροπληξία, ανθρωποκτονίες. Επίσης, διενεργούνται  όταν οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους εγείρουν αμφιβολίες είτε για τυχόν ιατρικές αμέλειες είτε για άλλες υποψίες που μπορεί να έχουν.

Το κόστος για τη διενέργειά τους επιβαρύνει περαιτέρω τα έξοδα για τις κηδείες. Εκτός από τα μεταφορικά περιλαμβάνεται και η πληρωμή των νεκροπομπών, οι οποίοι σε κάθε μετακίνηση είναι τουλάχιστον δύο. Τα έξοδα αυξάνονται υπέρμετρα όταν η νεκροψία – νεκροτομή διενεργείται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα όποτε δεν λειτουργεί η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας λόγω άδειας του νεκροτόμου. Τα έξοδα για τελετές που γίνονται στο εξωτερικό, όπως στη Βουλγαρία ή την Αλβανία, είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται να γίνει και ταρίχευση νεκρού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Οφειλές για κηδεία ακόμη και τεσσάρων ετών… 

Η οικονομική κρίση έχει πλέον μεγάλο αντίκτυπο στα νοικοκυριά. Μία στις δύο κηδείες στη Μαγνησία, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, τελείται χωρίς να πληρώνονται τα έξοδα. Στα γραφεία κηδειών υπάρχουν οφειλές και από πριν τέσσερα χρόνια, από το 2012 ακόμη.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, η κατάσταση τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Τα γραφεία τελετών μετρούν φέσια χιλιάδων ευρώ. Υπάρχουν Βολιώτες που ένα χρόνο και δύο χρόνια μετά την απώλεια των αγαπημένων τους ανθρώπων συνεχίζουν να πληρώνουν τις κηδείες, καταβάλλοντας στα γραφεία τελετών ποσά της τάξεως των 30-50 ευρώ κάθε μήνα.

Τα δε ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση το ΙΚΑ, καταβάλλουν τα έξοδα για τις ταφές ασφαλισμένων τους με καθυστέρηση από τρεις έως και εφτά μήνες. Η κατάσταση είναι τραγική. Όπως αναφέρθηκε, ο πολίτης

Πηγή: taxydromos.gr

Previous ArticleNext Article