Ελασσόνα

Μαρτυρικό Χωριό το Σαραντάπορο του Δήμου Ελασσόνας

Στον χάρτη του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών προστέθηκε η κοινότητα Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας με το υπ’ αρ. 32/11-03-2020 Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως  στις 12 Μαρτίου 2020 με αρ. φύλλου 59 το οποίο αναγνωρίζεται  ως Μαρτυρικό Χωριό της περιόδου 1941-1945.

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας και την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στον χαρακτηρισμό της κοινότητας Σαρανταπόρου ως μαρτυρικό χωριό.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας  δήλωσε: «Χαρακτηρίζω τόσο ηθική όσο και ιστορική δικαίωση την απόφαση αυτή για χαρακτηρισμό της κοινότητας Σαρανταπόρου ως μαρτυρικό χωριό, υπενθυμίζοντας ότι το Σαραντάπορο θρήνησε πολλά αθώα θύματα. Οι καταστροφές  τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικές ήτανε μεγάλες και  οι αγώνες των οικογενειών των θυμάτων δικαιώνονται καθώς οι προσπάθειες  τους  να συγκεντρώσουν όλο το ιστορικό υλικό έγινε πράξη και απέδωσε καρπούς. Θα επιμείνουμε στην κοινή προσπάθεια για την απόδοση Δικαιοσύνης στις οικογένειες των θυμάτων των τριών μαρτυρικών κοινοτήτων του Δήμου μας».

Previous ArticleNext Article