Ελασσόνα

Μαντρί στο Αγιονέρι αντικειμενικής αξίας…275.000 ευρώ!

Δεν πίστευε στα αυτιά του Ελασσονίτης κτηνοτρόφος, όταν ενημερώθηκε από συμβολαιογράφο ότι για να ολοκληρωθεί η γονική παροχή του πατέρα του και να γίνει ο ίδιος κάτοχος μιας κτηνοτροφικής μονάδας στο χωριό Αγιονέρι θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία φόρο συνολικού ύψους 1.400 ευρώ.

Και αυτό γιατί η αντικειμενική αξία της μονάδας ανέρχεται στις 275.000 ευρώ.

«Έστω και πλασματικά αισθάνομαι εκατομμυριούχος. Ευτυχώς δεν το γνωρίζουν τα ζώα (πρόβατα, κατσίκια) γιατί μπορεί να μου ζητούσαν μερίδιο από τα κέρδη» δηλώνει χαριτολογώντας στην «Ε» ο Στ. Π. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας). Όταν όμως καλείται να απαντήσει «τι θα πράξει» αγριεύει και τα βάζει με τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών, οι οποίοι βγάζουν τους νόμους, δίχως να έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας. «Με ποια κριτήρια κατέληξαν στην παραπάνω αντικειμενική αξία» ρωτά θυμωμένος και μας δείχνει τις φωτογραφίες της μονάδας, ρωτώντας: Μήπως πέρασαν το μαντρί μου για ξενοδοχείο; Μήπως νομίζουν ότι το Αγιονέρι βρίσκεται στο Κολωνάκι; Φυσικά και δεν θα προχωρήσω στην αποδοχή κληρονομιάς. Διότι τώρα είναι ο φόρος για τα συμβόλαια, αργότερα θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ και μετά άλλα τέλη, που δεν έχουν τελειωμό. Κατά τ΄ άλλα οι πολιτικοί λένε ότι μας θέλουν στα χωριά μας. Μάλλον για τη φυλακή μας βλέπω…».

Να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Από το είδος του ακινήτου (αν είναι βιοτεχνικό-βιομηχανικό, αν είναι αγροτικό-κτηνοτροφικό, κλπ). Από την έκτασή του, την παλαιότητα, την κατοχή οικοδομικής άδειας λειτουργίας κ.α.

Στην προκειμένη περίπτωση η μονάδα εκτείνεται σε 900 τ.μ. ενώ η οροφή του χαρακτηρίζεται ότι είναι κτισμένη με ζευκτό τύπο. Πριν από μερικά χρόνια ο κτηνοτρόφος φρόντισε να τη νομιμοποιήσει πλήρως.

Σύμφωνα με εφοριακό, ο οποίος κλήθηκε να εξηγήσει το …παράλογο της αντικειμενικής αξίας, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: Ο κτηνοτρόφος τράβηξε λαχείο …από την ανάποδη όμως».

Ελευθερία, του Γιώργου Ρούστα.

Previous ArticleNext Article