Λάρισα

Μαζική δειγματοληψία 6 μηνών στη Λάρισα για κορωνοϊό: Τι προβλέπει το σχέδιο

«Προχωρούμε με βάση το χειρότερο σενάριο, όσον αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού. Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει και ξεκινά η εφαρμογή του από σήμερα προβλέπει μαζική δειγματοληψία σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Λάρισας, ο οποίος θα διαρκέσει από 3-6 μήνες».

Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός περιγράφει τις επόμενες κινήσεις, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, στην οποία αποφασίστηκε η ενισχυμένη επιτήρηση της Νέας Σμύρνης μετά τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εξετάστηκαν στην Αθήνα και έδειξαν 35 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Κύριος μοχλός για την εφαρμογή του σχεδίου που έχει καταρτιστεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία είναι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες έφτασαν χθες το πρωί στη Λάρισα.

Ήδη ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι, το οποίο θα συνεπικουρούν άτομα που εργάζονται στα ΤΟΜΥ Θεσσαλίας.

Δώδεκα τέτοιες κινητές μονάδες θα σαρώσουν τις επόμενες εβδομάδες την πόλη της Λάρισας σε μια προσπάθεια να παρθούν όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Δείγματα θα παίρνονται κάθε μέρα από τη Νέα Σμύρνη, ενώ σταδιακά θα ελεγχθούν όλες οι κλειστές δομές της πόλης, με την αρχή να γίνεται χθες στο δημοτικό Γηροκομείο. Τις επόμενες μέρες θα οριοθετηθούν και συγκεκριμένες συνοικίες στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο γενικός πληθυσμός, ενώ έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε μεγάλες επιχειρήσεις της Λάρισας, εκεί όπου εργάζονται πολίτες που διαμένουν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Ο κανόνας «0-7-14» είναι αυτός που θα ακολουθηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, δηλαδή ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στα ίδια δείγματα την πρώτη μέρα, και θα επαναλαμβάνεται μετά από εφτά και δεκατέσσερις μέρες.

Βασικό μέρος του σχεδίου θα αποτελέσει η μεταφορά των θετικών κρουσμάτων στον χώρο της Αρωγής, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αποτελούν το τρίγωνο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, κάτι για το οποίο είναι ενημερωμένο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Λ.Π.-larissapress.gr

Previous ArticleNext Article