Λάρισα

Μέτρα στήριξης του βιβλίου ζητά ο Μ. Χαρακόπουλος: “Χωρίς βιβλίο δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός!”

«Ο χώρος του βιβλίου και όλοι όσοι εργάζονται σε αυτόν, λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Έχοντας ήδη δεχθεί τις αρνητικές επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε η παρούσα φάση έρχεται να προκαλέσει νέα αδιέξοδα, τη στιγμή ακριβώς που είχε διαγραφεί μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Επειδή χωρίς βιβλίο δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός, οφείλει η Πολιτεία να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα. Βεβαίως, η στήριξη στο βιβλίο και στους ανθρώπους του δεν περιορίζεται στο οικονομικό πεδίο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ηθική και πνευματική αναγκαιότητα». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή Αναφορά που κατέθεσε στους υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργιο Γεραπετρίτη, Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί στην επίλυση των προβλημάτων που τίθενται με επιστολή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου προς στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα: «Έκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου», την οποία συνυπογράφουν πολλές ενώσεις και σύλλογοι όπως η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) κ.ά.

Με την επιστολή τους οι άνθρωποι του βιβλίου, αφού περιγράφουν τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει λόγω της παγώματος της αγοράς του βιβλίου (οι εκδοτικές επιχειρήσεις σταμάτησαν ή περιόρισαν την παραγωγή νέων τίτλων, οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν ακόμα κλειστές, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε) προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχυθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εκδοτικό κλάδο.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου αναφέρονται ως ενδεικτικά μέτρα στήριξης των εκδόσεων:

  • Η άμεση επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού.
  • Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks).
  • Η άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κατά προτεραιότητα του συγγενικού δικαιώματος στο ενημερωτικό ψηφιακό περιεχόμενο- προκειμένου να διεκδικηθεί αμοιβή από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Η διάθεση στον πολιτισμό σημαντικού μέρους των 340 εκ ευρώ, που αντιστοιχούν στη χώρα μας, από τα κονδύλια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, αλλά και κάθε άλλου ταμείου ή κονδυλίου που προορίζεται για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.
  • Η προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), την καταπολέμηση της λογοκλοπής και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής των δημιουργών.
Previous ArticleNext Article