Ελασσόνα

«Μάστιγα» τα αγριογούρουνα στην Ελασσόνα!

Πραγματική «μάστιγα» για τον αγροτικό κόσμο της επαρχίας Ελασσόνας -και όχι μόνο- αποτελεί η ασταμάτητη επέλαση δεκάδων αγριογούρουνων σε περιοχές της επαρχίας Ελασσόνας, με σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, που αφήνουν στο πέρασμά τους.

Το όλο ζήτημα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και είναι έκδηλη και εύλογη η ανησυχία του αγροτικού κόσμου αλλά και των φορέων της περιοχής για το φαινόμενο.

Καθημερινά, δεκάδες αγρότες και καλλιεργητές διαμαρτύρονται και ανησυχούν. Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές και καταστροφές σε καλλιέργειες σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας και των πρώην Δήμων Ποταμιάς, Σαρανταπόρου, Ολύμπου και ειδικότερα στο Παλαιόκαστρο, στο Δομένικο, στο Βλαχογιάννι, στο Σαραντάπορο, στο Πύθιο, στον Ευαγγελισμό κ.α.

Δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών με αμυγδαλεώνες, ελαιόδενδρα, αμπέλια, καλαμπόκια, σιτηρά, αλλά και οπωροφόρα, όπως και σε μποστάνια έχουν αφεθεί έρμαιο στο πέρασμα των αγριογούρουνων. Ακόμη, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως αρκετοί αγρότες δεν κρύβουν τον φόβο τους ακόμα και για τραυματισμούς αλλά και για την ίδια τους τη ζωή, αποφεύγοντας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να πλησιάσουν τα χωράφια τους για την περιποίηση και συγκομιδή της παραγωγής ή και φροντίζοντας να απομακρυνθούν σύντομα από τις όποιες αγροτικές εργασίες έχουν.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιάννης Σαπουνάς καθημερινά γίνεται δέκτης δεκάδων διαμαρτυριών και παραπόνων από ανήσυχους αγρότες, αφού κάθε χρόνο το πρόβλημα όλο και μεγαλώνει.

Πριν λίγες ημέρες, αγρότες και κάτοικοι από το Παλαιόκαστρο, το Δομένικο και από περιοχές της ευρύτερης περιοχής του πρ. Δήμου Ποταμιάς επισκέφθηκαν το Δασαρχείο και το Δημαρχείο Ελασσόνας μη κρύβοντας την απόγνωσή τους.

Μιλώντας στην «Ε», ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σαπουνάς επισημαίνει: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, σε μια εποχή που ακόμη δεν ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος. Υπάρχουν πολλές και έντονες διαμαρτυρίες για ζημιές και καταστροφές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών και όχι μόνο, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και το γεγονός ότι οι καταστροφές από αγριογούρουνα δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, φέρνουν τους αγρότες σε δύσκολη θέση και οι ίδιοι συχνά πυκνά μας «καταθέτουν» την απόγνωσή τους. Εκτός όμως από τις καταστροφές στις καλλιέργειες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για τη σωματική ακεραιότητα των αγροτών. Να σημειωθεί ότι αν οι ίδιοι κυνηγήσουν τους αγριόχοιρους, για την προστασία της καλλιέργειάς τους, θα κατηγορηθούν για παράνομη θήρα.

Τα τελευταία 7 χρόνια το πρόβλημα απλώθηκε, αφού οι όποιες διασταυρώσεις έφεραν τα αγριογούρουνα να γεννούν 2 φορές τον χρόνο και φυσικό ήταν να μεγαλώσει επικίνδυνα ο πληθυσμός τους. Το αγριογούρουνο δεν έχει κάποιον εχθρό και μοναδικός του εχθρός είναι ο άνθρωπος.

Να θυμίσω ότι ειδικά στην καλλιέργεια καλαμποκιού υπάρχουν επαναλαμβανόμενες ζημιές, αφού ξεκινούν από τη φύτρα και συνεχίζονται και μετά στον καρπό. Τα καλαμπόκια είναι καταδικασμένα και οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τις παραγωγές τους.

Με τη σειρά τους, οι αγρότες από το Παλαιόκαστρο (…αντιπροσωπεία τους αποτελούμενη από τους κ. Στεργιούλα, Βογιατζή, Τρουμπούκη, Κυρίτση) θα πουν χαρακτηριστικά στην «Ε»:

«Η κατάσταση αυτή μας έφερε… στο «αμήν». Πρέπει να γίνει κάτι. Να ανοίξουν τα κυνηγετικά καταφύγια. Ασύμφορη η περίφραξη και να βρεθεί τρόπος να επιδοτείται η εγκατάσταση(καλώδια) για την προστασία των καλλιεργειών μας. Επιδότηση για μέτρα ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη αποζημιώσεων για ζημιές από αγριόχοιρους. Ζούμε συνέχεια με τον φόβο για τη συγκομιδή. Φοβάσαι να στείλεις τα παιδιά σου στο χωράφι. Οι υποχρεώσεις όλων «τρέχουν». Πώς να μαζέψουμε χρήματα; Προσπαθούμε να ζήσουμε και δυστυχώς… όπως βλέπουμε σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες και σοδιά! Λέμε συνέχεια πως πρέπει να μείνει η νεολαία στα χωριά μας. Τελικά, με όλα αυτά που συμβαίνουν, μήπως πρέπει… να φύγουμε από τα χωριά μας και να έρθουν τα γουρούνια; Ζούμε έναν πραγματικό εφιάλτη. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα…».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article