Λάρισα

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Μετά την 7η Ιουλίου η πορεία της χώρας μπαίνει σε νέες ράγες»

Κρατώντας χαμηλούς τους τόνους μετά την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές ο νυν βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητάει να μην υπάρξει εφησυχασμός και αποχή στις εθνικές κάλπες, ώστε η δυναμική της ΝΔ να φέρει την αυτοδυναμία και την αλλαγή σελίδας στη χώρα. Αυτή η δυναμική είναι ικανή να φέρει τρίτη έδρα στη ΝΔ στη Λάρισα.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, υποστηρίζει πως ο πρωτογενής τομέας θα είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό για τους αγρότες. Μείωση της υπέρογκης φορολογίας, άρση γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας είναι σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο οι τομείς που η ΝΔ θα επιχειρήσει να αλλάξει εντελώς το τοπίο.

“Αν επαληθευτεί η δυναμική, η ΝΔ μπορεί να εκλέξει και τρίτη έδρα στη Λάρισα»
Η νίκη της ΝΔ έδωσε «φτερά» αισιοδοξίας στη «γαλάζια» παράταξη. Με δεδομένο το κλίμα που διαμορφώνεται πόσο κοντά είναι η νίκη αλλά, κυρίως, η αυτοδυναμία για την ΝΔ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήγαγε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου μια θριαμβευτική νίκη. Το εύρος της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 9,4%, ήταν μάλιστα τέτοιο που δεν βρίσκουμε ανάλογό του στο παρελθόν. Παράλληλα, είχαμε και τον μπλε χάρτη στις εκλογές για τις Περιφέρειες, τις οποίες η παράταξή μας κέρδισε, στην πραγματικότητα, τις 12 από τις 13. Όλα αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προέκυψαν από τις μετρήσεις κατά την εκλογική διαδικασία, και δίνουν την πρωτιά στην ΝΔ σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, ακόμη και στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και σε όλες τις ηλικίες, καθώς είναι πρώτη δύναμη και στους νέους, καταδεικνύουν ότι η ελληνική κοινωνία έκανε τη μεγάλη στροφή. Κι αυτό, θεωρώ, ότι γεννά τη μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι πολίτες δοκίμασαν τους καρπούς της λαϊκίστικης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχθηκαν πικροί, και στράφηκαν προς τη σιγουριά της παράταξης που επί δεκαετίες έχει αποδείξει ότι ξέρει να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά. Ωστόσο, αν και το κλίμα είναι θετικό για εμάς, εδώ κρύβεται και η μεγάλη παγίδα. Μεσούντος του θέρους, και με την σιγουριά της πρωτιάς της ΝΔ, υπάρχει ο κίνδυνος του εφησυχασμού που θα έχει ως συνέπεια μεγάλα ποσοστά αποχής. Πρέπει, λοιπόν, μέχρι το τελευταίο λεπτό, της 7ης Ιουλίου, να εργαστούμε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτονόητη αν όλοι μας δεν δώσουμε το παρών στις κάλπες.
Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου;
Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της στασιμότητας και της ανάπτυξης, του λαϊκισμού και του ρεαλισμού, του τεχνητού διχασμού και της εθνικής ενότητας. Και νομίζω ότι ήδη έχουν κάνει την επιλογή τους. Η ελληνική κοινωνία κατάλαβε, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, πόσο αξίζουν τα παχιά λόγια και οι ψευτολεονταρισμοί του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Έζησε στο πετσί της για 4,5 χρόνια μια πολιτική που στέγνωσε την πραγματική οικονομία, εξουθένωσε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, έδιωξε δεκάδες χιλιάδες νέους μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, είδε κάθε τομέα διακυβέρνησης να έχει πάρει έναν πρωτοφανή κατήφορο. Από τη δημόσια τάξη, που άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών για κάθε εγκληματία, μέχρι τους θεσμούς που ταλαιπωρήθηκαν με απαράδεκτες παρεμβάσεις από κυβερνητικούς Ρασπούτιν. Βλέπουμε, τώρα, ακόμη και τα εθνικά θέματα να εργαλειοποιούνται από τον πανικόβλητο κ. Τσίπρα, όπως έγινε με το θέατρο της σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή προ του Αγίου Πνεύματος. Στις 7 Ιουλίου, με την ψήφο των πολιτών, όλα αυτά θα τελειώσουν. Η πορεία της χώρας θα μπει σε νέες ράγες. Όπως έχει δεσμευτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τρίπτυχο της διακυβέρνησής μας θα είναι: ισχυρότερη ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους.
“Θέλουμε τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας”
Θεωρείτε ότι στη Λάρισα το κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει τρίτη έδρα; Τι θα σημαίνει αυτό σε επίπεδο εκπροσώπησης του νομού εφόσον γίνει κυβέρνηση ΝΔ;
Αν πράγματι επαληθευθεί και στις κάλπες η δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ της ΝΔ, τότε ναι, η ΝΔ μπορεί να εκλέξει και τρίτη έδρα στη Λάρισα. Αυτό οφείλεται βέβαια και στο ότι ο αγροτικός κόσμος γυρίζει μαζικά την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 είχε λάβει στους αγρότες πάνω από 35%, στις ευρωεκλογές του Μαΐου έπεσε κάτω από 20%. Ο αγροτικός κόσμος δεν συγχωρεί τα ψεύδη και τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς είχαν δοθεί από τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ταυτόχρονα, κάνει και τις μοιραίες συγκρίσεις, κατανοώντας ποιος στάθηκε δίπλα του στα δύσκολα, όχι με ρητορείες αλλά στην πράξη.
Τί μπορεί να περιμένει ο αγροτικός κόσμος από την ΝΔ αν αναλάβει τα ηνία του τόπου;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια συμπεριφέρθηκε στους αγρότες με απαξίωση. Αύξησε τη φορολογία, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, κατήργησε την επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, είχε επιβάλει φόρο στο κρασί, άφησε στην τύχη τους τις ελληνοποιήσεις του εισαγόμενου γάλακτος, με συνέπεια οι τιμές παραγωγού να πέσουν δραματικά κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Λάρισα, όταν την επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες, αλλά και στην Άρτα, η στήριξη προς τον αγροτικό κόσμο θα είναι ουσιαστική και άμεση. Κατ’ αρχάς με την μείωση της φορολογίας. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί οριζόντια για όλους τους Έλληνες κατά 30%. Θα μειωθεί στο 9% ο κατώτερος συντελεστής του φόρου για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ φορολογικά κίνητρα θα δοθούν στους συνεταιριζόμενους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας για να καταστεί βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, χρειάζεται όλα εκείνα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους αγρότες να κερδίσουν το στοίχημα της αναγνώρισης των προϊόντων τους, που θα βρουν θέση στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Τέλος, θα παταχθούν με συνεχείς ελέγχους τα φαινόμενα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ενώ θα αποδίδονται, επιτέλους, χωρίς καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημίες από φυσικές καταστροφές. Δέσμευσή μας, τέλος, η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ ποιοι θα είναι οι τομείς που θα τραβήξουν προς τα επάνω την ανάπτυξη της χώρας;
Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι να παραμερίσει όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών. Αυτό σημαίνει μείωση της υπέρογκης φορολογίας, άρση γραφειοκρατικών στρεβλώσεων, περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό είναι το κλειδί της ανάπτυξης. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε εμείς την Αμερική. Αυτοί οι άξονες, που όλες οι προοδευμένες χώρες ακολουθούν ώστε να ενισχύσουν την οικονομία τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις, που μένουν ακόμη αδρανείς, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και θα μεγαλώσει η πίτα του πλούτου για όλους. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι και οι νέοι μας, που ξενιτεύτηκαν, θα μπορούν να επιστρέψουν, αλλά και ότι η χώρα θα έχει τους απαραίτητους όρους να ασκήσει μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για όλους και πρωτίστως τους αδυνάτους.
Σε προσωπικό επίπεδο και έχοντας κάνει μια επιτυχημένη πορεία ως βουλευτής, αναπληρωτής υπουργός και τομεάρχης της ΝΔ, τι προσδοκάτε στην λογική της αξιοποίησής σας, εάν και εφόσον η ΝΔ στις 8 Ιουλίου αναλάβει τα ηνία του τόπου;
Σε όλα αυτά τα χρόνια της ανάμειξής μου στην πολιτική ένα ήταν το κριτήριό μου: να αποδειχθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου, που με ψήφισαν, και να παραμείνω πιστός σε αξίες και αρχές που υπηρετώ στη ζωή μου. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, είμαι ικανοποιημένος, γιατί θεωρώ ότι έμεινα πιστός σε αυτούς τους στόχους. Εργάστηκα με συνέπεια μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο, για την επίλυση ζητημάτων που αφορούσαν τον νομό μας σε κάθε επίπεδο. Ανέλαβα υψηλές θέσεις ευθύνης, όπως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Τομεάρχης Παιδείας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ. Και, βεβαίως, διετέλεσα αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου, ως γνωστόν, παραιτήθηκα για την περιβόητη υπόθεση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, καθώς ανάμεσα στην καρέκλα της εξουσίας και το δίκιο των κτηνοτρόφων, επέλεξα το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίησή μου είναι θέμα του αρχηγού της ΝΔ και αυριανού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κρίνει αν και πού θα μπορέσω να προσφέρω τα μέγιστα για τον τόπο.

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Previous ArticleNext Article