Λάρισα

Μάξιμος σε μαθητές 29ου Δημοτικού Λάρισας: “Οξυγόνο δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός έλεγχος!”

Στο φαινόμενο της απροθυμίας υπουργών να απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών και τις αρνητικές συνέπειές του αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος σε 59 μαθήτριες και μαθητές του 29ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας που πρόσφατα επισκέφθηκαν τη βουλή.

Όπως εξήγησε ο Θεσσαλός πολιτικός «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, οι επίκαιρες ερωτήσεις και οι επίκαιρες επερωτήσεις που υποβάλουν οι βουλευτές στους υπουργούς, είναι η διαδικασία που φέρνει πιο κοντά τους πολίτες με το κοινοβούλιο. Κι αυτό γιατί επίκαιρα θέματα, προβλήματα που ανακύπτουν και αφορούν τους πολίτες τίθενται από τους εκπροσώπους του λαού, τους βουλευτές, στην εκτελεστική εξουσία, την κυβέρνηση. Δυστυχώς, συχνά παρατηρείται απροθυμία των υπουργών να προσέλθουν στο κοινοβούλιο και να απαντήσουν στους βουλευτές. Είναι λάθος η αντίληψη ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι πάρεργο για τους υπουργούς. Είναι βασική τους υποχρέωση, μέρος της αποστολής τους. Οφείλουν να λογοδοτούν στη Βουλή και δι’ αυτής στην κοινωνία των πολιτών για τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους.

Ως υπουργός δεν υπήρξε ερώτηση στην οποία δεν προσήλθα να απαντήσω. Μάλιστα, θυμάμαι μια φορά ότι ενώ προσήλθα είχε λησμονήσει να έρθει ο ερωτών βουλευτής. Ίσως πάλι να νόμιζε ότι θα έλειπε ο υπουργός και η δίκη του απουσία θα περνούσε… απαρατήρητη.

Η απροθυμία πολλών υπουργών να έρθουν στη Βουλή και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών υπονομεύει εντέλει τον κοινοβουλευτισμό και απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όμως, είναι μια από τις δυο αποστολές του βουλευτή. Η άλλη είναι το νομοθετικό έργο. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αποτελεί οξυγόνο δημοκρατίας».

Τα παιδιά, που συνόδευαν ο υποδιευθυντής κ. Δήμος Δάσιος και οι δασκάλες κ.κ. Ευδοξία Πλιάρη, Μαρία Καλαϊτζίδου και Ζωή Παπαδημητρίου, αφού ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κοινοβουλίου ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια.

Previous ArticleNext Article