Λάρισα

Μάξιμος σε μαθητές του Αμπελώνα: “Οι ανάγκες της κοινωνίας υπαγορεύουν τους νόμους!”

«Βρίσκεστε σε έναν ιστορικό χώρο που είναι συνδεδεμένος με τη νεότερη ιστορία του τόπου». Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσόρισε 52 μαθήτριες και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα Λάρισας.

Όπως εξήγησε στα παιδιά ο Θεσσαλός πολιτικός «το κοινοβούλιο ήταν το παλάτι που ανήγειρε ο πρώτος βασιλιάς του ελληνικού βασιλείου, ο Όθωνας. Μετά από 400 χρόνια οθωμανικού ζυγού, επιβλήθηκε στο μικρό νεοελληνικό κράτος η μοναρχία με έναν Βαυαρό “γαλαζοαίματο”. Άλλωστε, η εμπλοκή ή πιο ευγενικά η επιρροή των λεγόμενων “προστάτιδων” δυνάμεων στα ελληνικά πολιτικά πράγματα ήταν τέτοια, που τα κόμματα της εποχής ήταν το “Αγγλικό”, το “Γαλλικό” και το “Ρωσικό”. Στην πλατεία μπροστά από τη Βουλή ο λαός της Αθήνας αξίωσε από τον “ελέω Θεό βασιλέα” το 1843 να παραχωρήσει Σύνταγμα, γι’ αυτό και ονομάστηκε πλατεία Συντάγματος.

Το Μέγαρο αυτό από το 1935 φιλοξενεί πια την ελληνική Βουλή. Εδώ έχουν ληφθεί ιστορικές αποφάσεις, όπως η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ, στην εθνική αντιπροσωπεία, οι βουλευτές που επιλέγει κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός -στην Ελλάδα, όμως, κατά κανόνα δεν εξαντλείται η τετραετία- ασκούν την εξουσία που τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες, δηλαδή, το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Α) Η νομοθέτηση των νόμων, των κανόνων που ρυθμίζουν τη ζωή μας είναι μια δυναμική διαδικασία, που εξαρτάται από αυτό που κάθε φορά θεωρεί σωστό η κοινωνία. Οι ανάγκες της κοινωνίας και οι πεποιθήσεις των πολλών, κατά κανόνα, υπαγορεύουν τους νόμους. Γι’ αυτό βλέπετε πολλές φορές οι νόμοι να αλλάζουν.

Β) Με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η νομοθετική εξουσία, η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία. Έτσι, ένα πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, για παράδειγμα μια ζημιά σε αγροτικές καλλιέργειες ή μια κακοτεχνία σε ένα δρόμο που προκαλεί ατυχήματα, μπορεί να αναδειχθεί με ερώτηση στη Βουλή, στην οποία θα κληθεί ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αναγκάζεται να ασχοληθεί με την επίλυση του θέματος. Όπως, επίσης, με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο μπορούμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις που δεν έχει υλοποιήσει».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχήθηκε «καλή πρόοδο» στα παιδιά και τα προέτρεψε να είναι «ενεργοί πολίτες». Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευαν ο Διευθυντής κ. Χρήστος Γκόλτσιος, ο Υποδιευθυντής κ. Αθανάσιος Γκρόζος, ο δάσκαλος κ. Κων/νος Παπαδημητρίου, οι δασκάλες κ. Βασιλική Κουκούλη και κ. Χαρά Τριανταφύλλου, η γυμνάστρια κ. Ερμιόνη Ζάππα και η θεατρολόγος κ. Θεοδώρα Παπαδούλη.

Previous ArticleNext Article