Λάρισα

Μάξιμος: “Σε κίνδυνο οι εφημερίδες λόγω αύξησης της τιμής χαρτιού”

«Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητη η εκπόνηση πολιτικών ενίσχυσης του παραδοσιακού τύπου. Είναι ζήτημα πλουραλισμού και δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση η εξαφάνιση ενός ιστορικού κλάδου θα είναι γεγονός». Τα παραπάνω τονίζει, με αφορμή την εκτίναξη των τιμών στο δημοσιογραφικό χαρτί, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστο Μπουκώρο, αναφέρεται ότι «μεγάλη νευρικότητα παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά δημοσιογραφικού χαρτιού με αυξήσεις τιμών και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής. Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν εξαγγείλει ήδη σημαντικές αυξήσεις στο δημοσιογραφικό χαρτί, ενώ και εγχώριες εκδοτικές και τυπογραφικές μονάδες έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την ενσωμάτωση των αυξήσεων στη τελική τιμή των προϊόντων τους από 1η Ιουλίου 2018. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία), τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Η νέα αύξηση του κόστους του δημοσιογραφικού χαρτιού θα σημάνει τον περιορισμό της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις του κλάδου».

Οι βουλευτές της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι «πρόκειται για κλάδο, ο οποίος μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, υψηλότερα από κάθε άλλον» και ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιφερειακές και αθηναϊκές εφημερίδες) που επιπροσθέτως καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συσσωρευμένες συνέπειες της πολυετούς κρίσης».

Κατόπιν τούτων, οι υπογράφοντες βουλευτές, καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει: «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου των εκδοτικών επιχειρήσεων και αν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του λεγόμενου παραδοσιακού τύπου

Previous ArticleNext Article