Λάρισα

Μάξιμος προς Φίλη: “Βάση ποιας μελέτης μειώνετε τις ώρες των Αρχαίων Ελληνικών;”

Μάξιμος-βουλή
  • Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών να μην θιγεί

«Ο αιφνίδιος τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση της μείωσης των ωρών των Αρχαίων Ελληνικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση του υπουργού Παιδείας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να επιχειρούνται μεταβολές στις ώρες διδασκαλίας μαθημάτων, ιδίως τέτοιας βαρύτητας όπως τα Αρχαία Ελληνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, θέση μας είναι ότι η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών δεν  πρέπει να θιγεί». Τα παραπάνω τονίζουν ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη:

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι «έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστήμονες, μαθητές και γονείς, η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας κ.  Νίκος Φίλης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι πρόκειται να μειωθεί κατά μια ώρα η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο. Η σημασία της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών είναι αυτονόητη και περιττεύει η σχετική αναφορά επιχειρημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

α) τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, του αρχαιότερου φιλολογικού σωματείου της χώρας, τονίζουν  τη σημασία της γνώσης της αρχαίας ελληνικής για τη στέρεη γνώση της νέας ελληνικής και για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου της,

β) με την από 31-05-2016 ανακοίνωσή τους τα μέλη του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η μείωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών θα είναι ιδιαίτερα βλαπτική όχι μόνο για τη γλωσσική, αλλά και για τη γενικότερη παιδεία των μαθητών,

γ) σε σχετικό ιστότοπο έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί σχεδόν τριάντα πέντε χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων και ξένων υπέρ της διατηρήσεως της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών».

Κατόπιν τούτων οι δυο βουλευτές απευθύνουν στον υπουργό Παιδείας τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν ληφθεί η απόφαση μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών; Αν ναι, παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών υπομνημάτων.
  • Κατόπιν ποιας μελέτης αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και γενικότερα τη μεταβολή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου; Αν υπήρξε σχετική μελέτη, παρακαλούμε για την κατάθεσή της.

 

Previous ArticleNext Article