Λάρισα

Μάξιμος προς Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: “Ανεπαρκής η ΚΥΑ για τον έλεγχο στην αγορά γάλακτος”

«Οι κτηνοτρόφοι, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους που διανύει ο κλάδος τους, απηύθυναν συνεχείς εκκλήσεις προς την “καθεύδουσα” κυβέρνηση να λάβει επιτέλους τα κατάλληλα μέτρα και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να εμποδιστούν οι αθρόες ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος. Το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια σημείωσε τέτοια έξαρση, που οδήγησε σε πρωτοφανή ελεύθερη πτώση την τιμή πώλησης του γάλακτος από τον παραγωγό, ενώ άφησε απροστάτευτα τα εμβληματικά μας προϊόντα, τη φέτα και το αιγοπρόβειο κρέας. Με μεγάλη καθυστέρηση ελήφθησαν κάποια μέτρα, τα οποία ωστόσο, κατά τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, κρίνονται ανεπαρκή». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει συγκεκριμένα, ότι «με αφορμή την έκδοση της υπ. αριθ. 838 ΚΥΑ για τα “Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος” (ΦΕΚ Β΄ 964/21-3-2019), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γκουρομπίνος με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπογραμμίζει τις αντιρρήσεις των κτηνοτρόφων άλλα και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από όσα αναφέρονται στην εν λόγω ΚΥΑ.

Ειδικότερα, και σε ότι αφορά τους ελέγχους, οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων αφορούν την διενέργεια καθολικών ελέγχων -και όχι μόνο δειγματοληπτικών- στα σημεία εισόδου της χώρας, με σάρωση και εισαγωγή στο σύστημα Άρτεμις όλων των παραστατικών, με σκοπό την παρακολούθηση εξ αρχής της πορείας των εισαγόμενων φορτίων. Όπως υποστηρίζουν η παρακολούθηση των οχημάτων μέσω GPS και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που δεν υιοθετήθηκαν, θα δρούσαν συνδυαστικά, και μαζί με τις δηλώσεις των ποσοτήτων που προβλέπονται στην ΚΥΑ θα εξασφάλιζαν μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των φορτίων που εισάγονται.

Επιπλέον, αποδοκιμάζεται η κατάργηση της υποχρέωσης να ελέγχονται όλοι οι αγοραστές γάλακτος τουλάχιστον μια φορά στα 3 έτη, που χαρακτηρίζεται ως «μέτρο προστασίας» των γαλακτοβιομηχανιών, και η επιβολή προστίμων ως ποσοστό επί των ετήσιων ποσοτήτων γάλακτος και όχι ως ποσοστό επί του τζίρου.

Επιπροσθέτως, εκδηλώνεται η απορία των κτηνοτρόφων για την αύξηση των εισφορών τους υπέρ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από 0,25% σε 0,375%, τη στιγμή που δεν υπάρχει απτό αποτέλεσμα από τους ελέγχους, καθώς διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι ότι πωλείται φέτα ΠΟΠ συσκευασμένη από αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε τιμές κάτω από 4,5 € το κιλό.

Για να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι από την μονομερή μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, προτείνεται η κατάθεση στις Δ.Ο.Υ της ετήσιας σύμβασης μεταξύ κτηνοτρόφου και τυροκόμου, ενώ η δήλωση των ποσοτήτων γάλακτος που παραδίδουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ θεωρείται ως περιττή, αφού η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει ότι όλες οι ποσότητες θα δηλώνονται κάθε τρίμηνο από όλους.

Πέραν, όμως, της πρόσφατης ΚΥΑ υπενθυμίζεται, ενόψει και του Πάσχα, ότι η εφαρμογή του νόμου 4492/2017 για την αναγραφή στις αποδείξεις της χώρας προέλευσης του κρέατος είναι προβληματική με αποτέλεσμα οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας να έχουν καταρρεύσει.

Τέλος, ζητείται η μέριμνα της πολιτείας για την ελάφρυνση των δανείων των κτηνοτρόφων, η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο γάλα πιο νωρίς στις αρχές του Απριλίου και η επιστροφή της δημοσιονομικής διόρθωσης, ποσού 72 εκ. ευρώ περίπου, ως αντιστάθμισμα στην μείωση του εισοδήματός των κτηνοτρόφων, λόγω της πτώσης της τιμής του γάλακτος».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Για ποιο λόγο δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι και αφορούν τον πληρέστερο έλεγχο της πορείας των φορτίων γάλακτος, ώστε να υπάρχει μια πιο κρυστάλλινη εικόνα του τι συμβαίνει; Πιστεύετε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στην υπ. αριθ. 838 ΚΥΑ για τα «Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος», θα υπάρχει δυνατότητα για πλήρη παρακολούθησή τους;
  2. Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι εισφορές των κτηνοτρόφων για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα στην πράξη υπέρ των κτηνοτρόφων;
  3. Ποιες οι επιμέρους και αναλυτικές απαντήσεις σας στα επιπλέον ζητήματα που θέτουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι με την επιστολή του προέδρου τους;

 

 

Previous ArticleNext Article