Λάρισα

Μάξιμος προς Αποστόλου: “Ανενεργά Προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ του ΥπΑΑΤ…”

«Αδικαιολόγητη αδράνεια επιδεικνύει το ΥπΑΑΤ, 7 μήνες μετά την ψήφιση του συνεταιριστικού νόμου, για την έκδοση των αναγκαίων εφαρμοστικών εγκυκλίων του. Οι εγκύκλιοι αυτοί είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με την αναγνώριση των ενεργών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφωντα τον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, τονίζεται ότι «εξαιτίας της αδράνειας αυτής του Υπουργείου, έχουν τελματώσει και τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) που ενισχύουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα μέσα από συλλογικές δράσεις. Μάλιστα τα ποσοστά των ενισχύσεων στις περιπτώσεις επενδύσεων και γενικότερα δράσεων συλλογικών σχημάτων τυγχάνουν προσαυξήσεων από 20% έως και 90%! Παράλληλα, στο νέο περιβάλλον της άδικης και βαριάς φορολόγησης του γεωργικού εισοδήματος και του αγροτικού πληθυσμού, είναι πλέον μονόδρομος για τους μικρομεσαίους τουλάχιστον παραγωγούς η οργάνωσή τους σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, κοινοπραξίες, εταιρικά σχήματα κ.α.). Μέσα από τα σχήματα αυτά βελτιώνεται η οικονομική τους θέση και η διαπραγματευτική τους δύναμη πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας τόσο στις αγορές των εφοδίων τους όσο και στην προώθηση της παραγωγής τους. Επίσης, η επίλυση θεσμικών και τεχνικών προβλημάτων και δυσκολιών τους είναι πιο εύκολη και πιο απαιτητή».

Όπως υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές «ο Υπουργός κ. Αποστόλου προ 7 μηνών, υποστήριξε ένθερμα το συνεταιριστικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκε και υπερψήφισε ως νόμο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Επιπλέον, η σημασία του “συνεταιρίζεσθαι” για την Ένωση και την ΚΑΠ είναι έκδηλη από τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων που για την πατρίδα μας την τρέχουσα προγραμματική περίοδο αγγίζει μέσω του μέτρου Μ09 τα 25 εκ. ευρώ. Ωστόσο, για να προκηρυχτεί το σχετικό μέτρο και να αντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια απαιτείται, πριν, η έκδοση των προαναφερόμενων εγκυκλίων.

Με την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης των αναγκαίων εφαρμοστικών ο νόμος καθίσταται ανενεργός. Ακυρώνουν ταυτόχρονα και τις όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες προσφέρονται στους μικρομεσαίους αγρότες, να δράσουν μέσα από συλλογικά σχήματα, να αξιοποιήσουν επενδυτικά προγράμματα και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της δουλειάς τους, στο άκρως αφιλόξενο παραγωγικό περιβάλλον που τους επεφύλαξαν οι κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Κατόπιν τούτων, οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορηθούν:

  1. Για ποιο λόγο 7 μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι; Ποιες σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου άφησαν πίσω τέτοιες ουσιαστικές αποφάσεις;
  2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με το ζήτημα; Πότε σκοπεύει να προκηρύξει το Μ09 του Π.Α.Α.;

 

Previous ArticleNext Article