Λάρισα

Μάξιμος προς Άδωνι-Βορίδη: “Επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες!”

«Με δεδομένη την επίσημη ομολογία της ελληνικής πολιτείας ως προς την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, που δεν επέφερε μείωση της τιμής στο ράφι, αλλά αντιθέτως είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς, προτίθεσθε να επαναφέρετε το φρέσκο γάλα στις 5 ημέρες, όπως ήταν πριν το 2014;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του σημειώνει ότι «έχουν περάσει 6 χρόνια από την αντιπαράθεση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, που επιβλήθηκε από την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όπως είναι γνωστό, τότε, απέναντι στην αδικαιολόγητη αυτή απόφαση, ηγέρθη κύμα διαμαρτυριών από τους παραγωγούς. Δικαίως οι κτηνοτρόφοι υποστήριζαν ότι το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης θα ήταν η αθρόα εισαγωγή γάλακτος από χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης με “λίμνες γάλακτος” και “βουνά βουτύρου” χωρίς, όμως, ταυτόχρονα αυτό να επιδράσει θετικά στην τσέπη του καταναλωτή. Τις θέσεις αυτές ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τις υπερασπίσθηκα σε ένα δυσμενές περιβάλλον, έως του σημείου να παραιτηθώ από την θέση μου, με σκοπό έστω και την υστάτη να ματαιωθεί το μέτρο. Δυστυχώς, εν μέσω ενός ορυμαγδού παραπληροφόρησης, που επεδίωκε τον κοινωνικό αυτοματισμό, με θύμα την αλήθεια και την ελληνική πρωτογενή παραγωγή, η διάρκεια του γάλακτος επιμηκύνθηκε, αν και μόνο για δύο ημέρες, χάριν και της παραιτήσεώς μου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως αξιωματική αντιπολίτευση πλειοδοτούσε σε υποστήριξη των κτηνοτρόφων και επαγγελλόταν την επαναφορά της διάρκειας ζωής σε 5 ημέρες, με “τροπολογία Χαρακόπουλου”, όπως διαβεβαίωνε και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, εν τέλει, κατακτώντας την εξουσία, άλλαξε γραμμή πλεύσης κατά 180 μοίρες. Όχι μόνο δεν είχαμε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά προώθησε την απόλυτη απελευθέρωση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, ο προσδιορισμός της οποίας επαφίεται πλέον μόνο στις γαλακτοβιομηχανίες.

Οι συνέπειες της λανθασμένης πολιτικής απέναντι στο γάλα, όπως ακριβώς υποστήριζα από το 2014, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο σε απάντηση που έλαβα (19.02.2019) από την πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, σε σχετική μου ερώτηση, η οποία συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος με σκοπό την μείωση της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή απέδειξε στην πράξη πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντιθέτως δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην τιμή πώλησης από τους κτηνοτρόφους. Για το λόγο αυτό προσανατολιζόμαστε άμεσα στην επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά από σχετική τεκμηρίωση προς τον ΟΟΣΑ».

Η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, παρά την παραπάνω δέσμευσή, δεν έπραξε τίποτε προς την κατεύθυνση της επαναφοράς στις 5 ημέρες. Η κατάσταση, όμως, για την ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα τους αγελαδοτρόφους παραμένει δυσχερής, και οι παραγωγοί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, ενώ οι καταναλωτές ουδεμία ωφέλεια έχουν δει στο πορτοφόλι τους».

Previous ArticleNext Article