Λάρισα

Μάξιμος με βουλευτές ΝΔ: “Λόγω κυβερνητικής αβελτηρίας χιλιάδες αγρότες χωρίς εξισωτική!”

«Νέα, τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας έφερε το σχέδιο Απόφασής σας για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Εκατοντάδες χωριά σε όλη τη χώρα, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως μειονεκτικά δεν εντάσσονται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με φυσικούς περιορισμούς ή ειδικά μειονεκτήματα, με συνέπεια χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, που έως σήμερα ελάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση να μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης». Τα παραπάνω τονίζονται σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπογράφει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Στην ΑΚΕ, που πρώτη υπογράφουσα είναι η τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, καταγγέλλεται ότι «παρά το γεγονός ότι ο προκάτοχός σας γνώριζε ήδη από τις 10 Απριλίου 2017, ότι η εφαρμογή της νέας οριοθέτησης θα ήταν η 1η Ιανουαρίου 2019 και ο Επίτροπος Γεωργίας  κ. Phil Hogan είχε καλέσει όλα τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν εγκαίρως στην νέα οριοθέτηση, ώστε να αποφευχθεί ο σημαντικός διοικητικός φόρτος για τις διαχειριστικές αρχές και ο ενδεχόμενος κίνδυνος μείωσης της στήριξης των αγροτών από την εξισωτική αποζημίωση λόγω της καθυστέρησης της οριοθέτησης, η κυβέρνησή σας επέδειξε «εγκληματική» αδιαφορία. Αφήσατε να περάσουν άπρακτοι 18 ολόκληροι μήνες για να φέρετε την τελευταία στιγμή, στις 13 Οκτωβρίου 2018 μια απόφαση στρατηγικής σημασίας που ουσιαστικά δεσμεύει την χώρα μας και για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο καθώς η οριοθέτηση θα ισχύσει και για το επόμενο Πρόγραμμα σύμφωνα με την Πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την θέσπιση κανόνων για την στήριξη των Στρατηγικών Σχεδίων».

Οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει αμέσως στη Βουλή των Ελλήνων:

  1. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας από τις 14/9/2016, καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις του Έλληνα Υπουργού και τα συνοδευτικά έγγραφα.
  2. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών, με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και συνοδευτικά έγγραφα αυτών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.
  3. Το σύνολο των πρακτικών των σχετικών, με το θέμα της νέας οριοθέτησης, συνεδριάσεων της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και όλες τις σχετικές εισηγήσεις και συνοδευτικά έγγραφα αυτών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.
  4. Το σύνολο της αλληλογραφίας σχετικής με το θέμα της νέας οριοθέτησης, της ΕΥΔ ΠΑΑ και των Υπηρεσιών της Ε. Επιτροπής.

 

Previous ArticleNext Article