Λάρισα

Μάξιμος: “Μετά τη φέτα κινδυνεύει και το ελληνικό γιαούρτι”

«Το ελληνικό γιαούρτι, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική ποιότητά του κατακτώντας τις διεθνείς αγορές, κινδυνεύει εσχάτως από απομιμήσεις σφετεριστών του ονόματός του, όπως επιχειρείται να γίνει από την Τσεχία. Είναι εύλογη, επομένως, η ανησυχία για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην ελληνική παραγωγή η κυκλοφορία, ακόμη και στην ευρωπαϊκή αγορά, ‘‘μαϊμού’’ ελληνικού γιαουρτιού, με την ανοχή μάλιστα των επίσημων ευρωπαϊκών αρχών». Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε σχετική ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο κ. Χαρακόπουλος στηλιτεύει τη συμπεριφορά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις του οποίου, όπως υποστηρίζει «δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα». Και στη συνέχεια αναφέρεται συγκεκριμένα σε Δελτίο Τύπου από τις 27 Σεπτεμβρίου, με τον τίτλο «Θετικές εξελίξεις για το όνομα της φέτας και το ‘‘ελληνικό γιαούρτι”», στο οποίο αναγράφεται ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Andriukaitis «υιοθετεί την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά και δηλώνει ρητά ότι η ονομασία ‘‘ελληνικό γιαούρτι’’ είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα και ότι η χρήση του όρου ‘‘Ελληνικό γιαούρτι’’, για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών». Ταυτοχρόνως, όμως, όπως υπογραμμίζει ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «μαθαίνουμε ότι για γιαούρτια με τον χαρακτηρισμό ‘‘γιαούρτι ελληνικού τύπου’’ ή ‘‘ελληνικής συνταγής’’ ή ‘‘ελληνικού τρόπου–στιλ’’, όπως αυτά που προτίθεται να παράγει η Τσεχία, η Επιτροπή λέει ότι οι ονομασίες αυτές μπορεί να γίνουν υπό προϋποθέσεις αποδεκτές».

«Η προφανής ασάφεια στην υπουργική ανακοίνωση», τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος, «οδήγησε τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ν’ απευθύνει ερώτημα για το ίδιο θέμα στον αρμόδιο Επίτροπο. Η απάντηση που έλαβε ο κ. Κεφαλογιάννης δεν δικαιολογεί τις θριαμβολογίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι προάσπισε ‘’με επιτυχία’’ τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων, καθώς αναφέρει απλώς ότι η Επιτροπή καλεί τις τσεχικές αρχές να αναβάλουν για 12 μήνες ορισμένες διατάξεις του σχεδίου που υπέβαλε η Τσεχία στην ΕΕ προς έγκριση, στις οποίες περιέχεται και η πρόθεσή της για παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει, καλώντας τον κ. Αποστόλου να απαντήσει «ποια είναι τελικά η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ‘‘ελληνικό γιαούρτι’’ αλλά και τα γιαούρτια με τον χαρακτηρισμό ‘‘γιαούρτι ελληνικού τύπου’’ ή ‘‘ελληνικής συνταγής’’ ή ‘‘ελληνικού τρόπου–στιλ’’, που παράγονται ή θα παραχθούν εκτός Ελλάδος», ενώ παράλληλα ζητά την κατάθεση της πλήρους αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Andriukaitis, για το ζήτημα του ελληνικού γιαουρτιού, ώστε να πληροφορηθούμε τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί.

 Φωτό: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη στην πρόσφατη συνάντηση τους στο ευρωκοινοβούλιο για το «ελληνικό γιαούρτι».

Previous ArticleNext Article