Λάρισα

Μάξιμος: “Δώστε λύση στις εκκρεμότητες με μικροδάνεια ΟΕΚ”

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διεκπεραίωση των μικροδανείων που έλαβαν πολίτες από τον τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), των οποίων οι οφειλές -χωρίς δική τους υπαιτιότητα- μεταφέρθηκαν για παρακολούθηση στην Εθνική Τράπεζα, και παραμένουν σε εκκρεμότητα δίχως να τους δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με ερώτησή του στους  υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε επισημάνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με τα μικροδάνεια επισκευής ή αποπεράτωσης του τέως ΟΕΚ, που συνήφθησαν την περίοδο 1995-2000. Όπως υπογραμμίζει «σύμφωνα με επισημάνσεις των ενδιαφερόμενων πολιτών, άλλα και την επιβεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, το ζήτημα της ρύθμισης των μικροδανείων για τις περιπτώσεις των κληρονόμων ή των διαζευγμένων έχει ολοκληρωθεί, κατόπιν των όρων και των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση (52246/3173/26.01.18).

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις που η ρύθμιση των δανείων δεν έχει προχωρήσει. Συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για τις περιπτώσεις εκείνων που είχαν πάρει από τον ΟΕΚ άτοκο μικροδάνειο αποπεράτωσης ή επισκευής την περίοδο 1995-2000, και των οποίων οι οφειλές μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα για να τις παρακολουθεί. Πρόκειται για σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, που αποτελούν το 5-10% του συνόλου των δικαιούχων να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, που βρέθηκαν, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, να εμπίπτουν στην “αρμοδιότητα” της Εθνικής Τράπεζας, δεν είχαν κληθεί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, και οι αιτήσεις τους για ρύθμιση στον ΟΑΕΔ εκκρεμούν γι’ όλο αυτό το διάστημα μέχρι και σήμερα.

Οι ενδιαφερόμενοι, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται κάποια ενημέρωση ούτε ειδοποίηση για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. Η στασιμότητα αυτή, παράλληλα με την οικονομική δυσπραγία που επέφεραν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ταλανίζουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες, αφού μεταθέτουν σε άγνωστο χρόνο τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ενώ ούτε ο ΟΑΕΔ εισπράττει, μέσω της ρύθμισης, τις οφειλές στον τ. ΟΕΚ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι «για να αρθούν και να μην διαιωνιστούν οι ανωτέρω περιπτώσεις που εκκρεμούν, οι πολίτες ζητούν κάθε δυνατή παρέμβαση που θα επιτρέψει την αίσια έκβαση των ρυθμίσεων στα μικροδάνεια που εκκρεμούν».

Previous ArticleNext Article