Λάρισα

Μάξιμος για απάντηση Χατζηδάκη: “Τρέξτε γρήγορα το ξεκαθάρισμα των δασικών χαρτών”

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο δρομολογείται το ξεκαθάρισμα των πολλών και συχνά δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε αγρότες και κατόχους αγροτικών εκτάσεων από την έκδοση των δασικών χαρτών. Η διετής αναίτια ταλαιπωρία των κατόχων αγροτικών εκτάσεων πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να ξεμπλοκάρουν και οι κοινοτικές ενισχύσεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη σε ερώτησή του για τον κίνδυνο απώλειας Κοινοτικών Ενισχύσεων λόγω των δασικών χαρτών.

Όπως τονιζόταν στην ερώτηση, μετά την μερική κύρωση των δασικών χαρτών στη Λάρισα, διάφορες αγροτικές εκτάσεις βρέθηκαν να συμπεριλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και λόγω νομοθετικών ασαφειών ή έλλειψης διευκρινήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν μπορεί να αρθεί ο δασικός τους χαρακτήρας.

Έρχεται νομοσχέδιο 

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» το οποίο παρουσιάστηκε στις 27.02.2020 και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την ενίσχυση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, την αποσυμφόρηση του έργου τους και τη σύνδεση της αμοιβής τους με το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Οι πολίτες οι οποίοι δικαιώνονται, θα μπορούν πλέον να αξιοποιούν αμέσως την περιουσία τους. Επιπλέον, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της Διοίκησης, με τις οποίες

άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός. Οι περιπτώσεις αυτές είναι: Διανομές (εποικιστικά), Αναδασμοί, Απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και Άδειες του Υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Όλες οι παραπάνω αφορούν σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και ελάμβαναν επιδοτήσεις. Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις ενώ θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως αγροτικές εκτάσεις διότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι πράξεις της Διοίκησης».

 

Previous ArticleNext Article