Λάρισα

Μάξιμος: “Απομάκρυνση καρκινογόνων ελενίτ από το 303 ΠΕΒ Λάρισας”

«Προτίθεσθε να συμπεριλάβετε στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την απομάκρυνση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου και το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (ΠΕΒ), στη Λάρισα, στο οποίο εργάζονται περί τα 300 άτομα υπό ανθυγιεινές συνθήκες, λόγω της ύπαρξης εκεί εκτεταμένου εμβαδού φθαρμένων αμιαντοσκεπών;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «ο αμίαντος, αποδεδειγμένα πλέον, προκαλεί σοβαρότατες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, η δε χρήση του ως οικοδομικό υλικό -ελενίτ- ελλοχεύει κίνδυνο για την υγεία όσων εργάζονται σε κτίρια που τον διαθέτουν. Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2005, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγόρευσε πλήρως τη χρήση του καρκινογόνου αμιάντου, ενώ πραγματοποιούνται προγράμματα αντικατάστασής του, όπου υπάρχει.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η χρηματοδότηση µέσω ΕΣΠΑ έργων απομάκρυνσης, διαχείρισης και αντικατάστασης προϊόντων αµιάντου από Μονάδες του Στρατού Ξηράς µε προϋπολογισμό σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως, όμως, προκύπτει από επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ-ΓΕΣ Νομού Λάρισας (αρ. πρωτ. 261, 13.04.20), από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα απουσιάζει η ΑΣΔΥΣ, ενώ συμπεριλαμβάνονται Μονάδες της 1ης Στρατιάς, της ΑΣΔΕΝ και του Δ΄ ΣΣ. Ωστόσο, στην ΑΣΔΥΣ υπάγεται το 303 ΠΕΒ, στο οποίο απασχολούνται καθημερινά περί τα 300 άτομα, και το οποίο διαθέτει αµιαντοσκεπές σε 10 κτίρια, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 10.120 m2.

Όπως συνάγεται από την σχετική επιστολή οι αμιαντοσκεπές βρίσκονται σε παραγωγικά συνεργεία όπου εργάζονται δεκάδες υπάλληλοι του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και μαθητευόμενοι σχολών ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, οι σκεπές εμφανίζουν σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εισπνέει καθημερινά ίνες αμιάντου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «έως σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει η απαραίτητη αντικατάσταση των αμιαντοσκεπών, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων και της διοίκησης. Η ύπαρξη, επομένως, του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος είναι μια πραγματική ευκαιρία, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάει χαμένη».

 

Previous ArticleNext Article