Λάρισα

Λαρισαίος εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητή μέσω facebook

Θύμα παρενόχλησης μέσω ψεύτικου προφίλ άνδρα στο Facebook έπεσε 17χρονος Βολιώτης μαθητής Λυκείου.

Χθες το βράδυ από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνελήφθη στο Βόλο ένας 18χρονος αλβανικής καταγωγής, κάτοικος Λάρισας και στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 45χρονος από την Πτολεμαΐδα. Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί πορνογραφίας ανηλίκων και για απόπειρα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο 45χρονος μέσω ψεύτικου προφίλ που είχε δημιουργήσει στο Facebook, μαζί με τον 18χρονο, επικοινωνούσαν με τον Βολιώτη μαθητή και του ζητούσαν να στείλει γυμνές του φωτογραφίες.

Ο 17χρονος αρνήθηκε και τότε οι δύο συλληφθέντες τον παρότρυναν να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να βρεθούν έναντι αμοιβής 100 -150 ευρώ.

Ο 18χρονος που έφτασε χθες το βράδυ στο Βόλο για να παραλάβει τον 17χρονο, συνελήφθη και ακολούθως ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και έγινε και η σύλληψη του 45χρονου που βρίσκονταν σε ξενοδοχείο της πόλης.

Επίσης, κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του 18χρονου και του 45χρονου, στα οποία βρέθηκε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς όλους τους πολίτες και ιδίως τους νέους και τους γονείς τους, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Συμβουλές για τους νέους:

Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.
Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.
Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.
Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.
Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.
Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο internet.
Συμβουλές για τους γονείς:

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
Κάντε την πλοήγηση στο internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου.
Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
Πηγή: taxydromos.gr

Previous ArticleNext Article