Λάρισα

Λάρισα: συζήτηση με θέμα: «Δικαίωμα στην ευθανασία: υπέρ ή κατά;»

Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν την ερχόμενη Δευτέρα (15/10) στις 7:15 μμ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας (28ης Οκτωβρίου 9), τέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές, σε συζήτηση με θέμα: «Δικαίωμα στην ευθανασία: υπέρ ή κατά;».

Πρόκειται για τους 1) Χρήστο Κίττα, 2) Γεώργιο Βασιλόπουλο, 3) πατέρα Νικηφόρο Κοντογιάννη και 4) Θεόδωρο Τόνα

  • Ο καθηγητής κ. Χρ. Κίττας συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Ελλήνων
    εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο διεθνούς
    αναγνώρισης. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική
    στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Έχει 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Από το 1993 έως το 2013 ήταν διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της
    Ιατρικής Σχολής.

    Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του
    Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής,
    αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το
    2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο Μάιος
    – Ιούνιος 2012, ανέλαβε υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής
    Αλληλεγγύης.

  • Ο Γεώργιος Βασιλόπουλος είναι Καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Παράλληλα είναι Group Leader στο Εργαστήριο Γενετικής και Γονιδιακής Θεραπείας του ΙΙΒΕΑΑ όπου ασχολείται με την ανάπτυξη ρετροιών για γονιδιακή μεταφορά και με τη βιολογία των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων σε σχέση με τους μηχανισμούς της λευχαιμογένεσης. Ο Κος Βασιλόπουλος είναι αναπληρωτής και μέλλων πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής.
  • Ο πατέρας Νικηφόρος Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1951. Το 1970 εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και το 1971 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης . Μοναχός στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Στομίου Λαρίσης από το 1973. Διάκονος στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό του αγ.Αχιλλίου Λαρίσης το 1974. Τον Ιανουάριο του 1997 χειροτονείται ιερεύς στον Ι.Ναό Μεταμορφώσεως Πλαταμώνος  λαμβάνοντας το οφίκιο του πνευματικού και αρχιμανδρίτη και στη συνέχεια διορίζεται Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης, εκδίδοντας και το περιοδικό «Περίπατοι στη ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Τον Μάρτιο του 2001 λαμβάνει Πτυχίο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 2005 τοποθετείται προϊστάμενος στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Λαρίσης όπου αναπτύσσει πλούσια  κοινωνική πνευματική και κηρυκτική δραστηριότητα.
  • Ο Θεόδωρος Τόνας γεννήθηκε το 1967 στην Κατερίνη, όπου και κατοικεί. Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 1992 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και από το 1999 εργάζεται ως δικηγόρος στην Κατερίνη. Επί 4ετία μέλος του ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης και υποψήφιος Πρόεδρος το 2017. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος ΔΡΑΣΗ, με το οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2012 και ξανά το 2015 σε συνεργασία με το Ποτάμι, καθώς και υποψήφιος Ευρωβουλευτής το 2014, με την στήριξη του ALDE (Ευρωπαϊκό κόμμα Φιλελεύθερων και Δημοκρατών).

Τη συζήτηση διοργανώνει ο Γεώργιος Καραβάνας, Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής, στα πλαίσια του Debate Club Larissa. Η εκδήλωση θα είναι η πρώτη από τις τρεις συνολικά που έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Ακολουθεί στις 14 Νοεμβρίου συζήτηση με θέμα «Ελευθερία του Λόγου: πρέπει να έχει όρια κι αν ναι ποια είναι αυτά;» και στις 7 Δεκεμβρίου συζήτηση με θέμα «Τελικά ο κόσμος καλυτερεύει ή χειροτερεύει;» με εξίσου διακεκριμένους ομιλητές. Όπως μας ενημέρωσαν οι διοργανωτές, για τις εκδηλώσεις δεν θα σταλούν ατομικές προσκλήσεις ούτε και θα δεσμευθούν θέσεις για επισήμους. Είναι όλοι τους, όπως και κάθε άλλος Λαρισαίος πολίτης, ευπρόσδεκτοι!

 

Previous ArticleNext Article