Λάρισα

Κ.Μπαργιώτας: «Το ΕΣΥ χρειάζεται σήμερα δομική αλλαγή»

Το ΕΣΥ «χτυπημένο» από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την χρόνια αποεπένδυσηβρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Οι υγειονομικές υπηρεσίες αντέχουν χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την προτίμησή της σε ένα υπερσυγκεντρωτικό, κρατικιστικό μοντέλο, ακυρώνοντας στην πράξη την αυτονομία του ΕΟΠΠΥ και υποβαθμίζοντας τις Υ.ΠΕ στο ρόλο διεκπεραιωτή εγγραφών. Η επιμονή, παράλληλα, σε ένα πελατειακό σύστημα επιλογής στελεχών για τη διοίκηση των νοσοκομείων και η διατήρηση ενός απαρχαιωμένου, γραφειοκρατικού διοικητικού μοντέλου αποτελεί συνταγή αποτυχίας. Ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είχε εξαρχής σχεδιαστεί ως αποκλειστικά ψηφιακή εφαρμογή, δέκα σχεδόν χρόνια μετά ο ΕΟΠΠΥ δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον όγκο των εκτυπώσεων που συγκεντρώνει από όλη την Ελλάδα. Χαρτούρα, ασυμβατότητες συστημάτων, ατελείς εφαρμογές, τρομακτικές ελλείψεις στην αρχειοθέτηση και τη διακίνηση ιατρικής πληροφορίας συνθέτουν ένα χάος. Την ίδια στιγμή, η καθήλωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 2000, δεδομένου ότι δεν συνοδεύτηκε από μεταρρυθμίσεις, οδήγησε σε μετακύληση σημαντικού μέρους του κόστους στον ασθενή.

Η ίδρυση του ΕΟΠΠΥ, ο νόμος για το ΠΕΔΥ, η συνταγογράφηση ήταν έργα ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε θνησιγενείς ΤοΜΥ. Σπατάλησε πολύτιμους πόρους για ακόμα περισσότερα ιατρεία, κατά προτεραιότητα μάλιστα σε αστικές περιοχές με υπερσυγκέντρωση ιατρικών υπηρεσιών. Επιχείρησε ουσιαστικά να στήσει ένα κρατικό δίκτυο υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου, αγνοώντας την πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες. Και σε μια επίδειξη άκαμπτου κρατισμού απέκλεισε από την πρωτοβάθμια όχι μόνο τους ιδιώτες, αλλά και την αυτοδιοίκηση. Μετά το Βατερλώ των προκηρύξεων και παρά τους εκβιασμούς και τις παράνομες, αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ, σήμερα για 11 εκατομμύρια πολίτες υπάρχουν μόνο περίπου 950 οικογενειακοί γιατροί. Η ένταξη σε ενιαίο δίκτυο όλων των υποδομών της πρωτοβάθμιας  -κρατικών, αυτοδιοικητικών, ιδιωτικών- υπό τον έλεγχο του ΕΟΠΠΥ είναι η μόνη εφικτή λύση.

Η ΝΔ διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, όπως περιγράφεται, υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης. Η δημιουργία συστημάτων περίθαλψης πολλαπλών ταχυτήτων είναι ορατή. Είτε λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας να στηριχθεί ένα αμιγώς κρατικό σύστημα, όπως το ονειρεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε λόγω της επιλεκτικής ενίσχυσης ιδιωτικών δομών από τη ΝΔ, το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα σύστημα προνοιακής μορφής. Υποβαθμισμένο σύστημα, δηλαδή, για τους φτωχούς και τους αδύναμους. Είμαστε απέναντι σε τέτοιες προοπτικές.

2. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; 

Το ΕΣΥ φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το οραματίστηκε, το σχεδίασε και το ανέπτυξε επενδύοντας διαρκώς. Σήμερα χρειάζεται δομικές αλλαγές. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Σταχυολογώ τα βασικότερα σημεία από το «Σχέδιο Ελλάδα»:

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο (αναδιαπραγμάτευση με διακομματική συμφωνία) και κατανομή των πενιχρών πόρων του ΠΔΕ με διαφορετική λογική. Υπό προϋποθέσεις, οι επενδύσεις στην υγεία μπορεί να έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, άντληση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα (ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, εκπαίδευσης προσωπικού, ενσωμάτωσης τεχνολογίας)
Προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Η λογική της ανάπτυξης ανταγωνιστικών επενδύσεων μεταξύ κράτους και ιδιωτών πρέπει να δώσει τη θέση της στη συμπληρωματικότητα.
Σταδιακή μετατροπή του υπουργείου υγείας σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων σε συνεργασία με τις αιρετές περιφέρειες. Πρώτο βήμα η γεωγραφική ταύτιση Υ.ΠΕ με Περιφέρειες.
Αξιολόγηση της ιατρικής πράξης. Η εισαγωγή άριστων πρακτικών, η τήρηση πρωτοκόλλων θεραπείας και η αναμόρφωση του ΚΕΣΥ είναι κομβικής σημασίας.
Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες. Η χώρα έχει υπογράψει από το 2011 πρωτόκολλο μεταφοράς τεχνογνωσίας με τους πρωτοπόρους Εσθονούς, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.
Ενιαίο σύστημα ΠΦΥ με τον ΕΟΠΠΥ ρυθμιστή και  εγγυητή της αξιοποίησης της δημόσιας δαπάνης. Αξιοποίηση όλων των δομών και όλων των επαγγελματιών υγείας. Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς Δήμους, Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας σε όλα τα μεγάλα Αστικά Κέντρα με δίκτυο υπηρεσιών στα δημοτικά διαμερίσματα. Ελεύθερη επιλογή ιατρού (οικογενειακού & ειδικότητας).
Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο, που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κ/Υ.
Μείωση της συμμετοχής πολιτών στα φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.
Άμεση ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης  και στελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Previous ArticleNext Article