Λάρισα

Κόκκαλης: Χρήμα για επενδύσεις σε αγρότες, ανέργους και μικρές επιχειρήσεις μέσω των “μικροπιστώσεων

Τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την έναρξη εφαρμογής ενός μέτρου που θα βοηθήσει χιλιάδες ανέργους και μικρές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, συζήτησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης κ. Αντώνιος Γεωργακάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του θεσμού των μικροπιστώσεων“, ενώ από την επεξεργασία των τωρινών δεδομένων έγινε σαφές ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν. Οι μικροπιστώσεις είναι χαμηλότοκες χρηματοδοτήσειςύψους 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, οι οποίες απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις και άνεργους που θέλουν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Συνήθως χορηγούνται από τις τράπεζες χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς. Οι μικροπιστώσεις συνοδεύονται από υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (π.χ. εκπαίδευση, mentoring, coaching, συμβουλευτική, λογιστική και νομική υποστήριξη), ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής και στενή επικοινωνία μεταξύ του φορέα πίστωσης και του δανειολήπτη. Το ποσό του δανείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδυτικές δαπάνες.

Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία του ΕΤΕΑΝ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προσφερθούν χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κύριος Γεωργακάκης το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά ώστε να δημιουργηθούν πολύτιμες συνέργειες προς όφελος των παραγωγών και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: “Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού μέτρου που στοχεύει στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στον πρωτογενή τομέα. Η χρηματοδότηση μέσω “μικροπιστώσεων”, αποτελεί έναν στόχο για τον οποίο εργαστήκαμε στο υπουργείο και στους συναρμόδιους φορείς της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό. Είναι ζωτικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς πως δίνει τη δυνατότητα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και ανέργους, σ’ εκείνους δηλαδή που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, να αποκτήσουν ρευστότητα για να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Κι αυτό μπορούν να το κάνουν ξεπερνώντας τους σκοπέλους των εμπράγματων εξασφαλίσεων, σε ένα περιβάλλον όμως ελεγχόμενο και καθοδηγούμενο από ειδικευμένους δημόσιους φορείς.

Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αφύπνισης και κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να εξαντληθούν τα μέσα που μπορούν να προσφέρουν βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής. Θέλω τέλος, να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ κ. Γεωργακάκη, για την άψογη συνεργασία που είχαμε και έχουμε από την αρχή της θητείας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Previous ArticleNext Article