Λάρισα

Κόκκαλης: Σε πορεία εξόδου από “βαθιά αξιακή κρίση” η ελληνική δημόσια διοίκηση

Την πεποίθηση πως η ελληνική δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε πορεία εξόδου από μία “βαθιά αξιακή κρίση” εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης χαιρετίζοντας την ημερίδα που διοργάνωσε στη Λάρισα το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα την “εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη”.
Το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι “σε αυτή τη δύσκολη ιστορική καμπή, έγινε για πρώτη φορά κοινά αντιληπτή η ανάγκη ύπαρξης μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης αρωγού στις ανάγκες της κοινωνίας” για να συμπληρώσει πως “η δράση και το πλαίσιο λειτουργίας των κρατών καθορίζεται από παραμέτρους όπως οι σύνθετες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στην πληροφορική και την επικοινωνία, η οικονομική και πολιτικοκοινωνική διεθνοποίηση, αλλά και ο έντονος οικονομικός ανταγωνισμός. Για την επίτευξη της ανάπτυξης κρίνεται απαραίτητη η σχετική προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού”.
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στις “πάγιες αδυναμίες” που παρουσίαζε η ελληνική δημόσια διοίκηση, “στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της, με βασικότερα προβλήματα την αδυναμία σχεδιασμού και εφαρμογής δημοσιών πολιτικών, την έλλειψη συντονισμού, την ανεπαρκή αξιοποίηση και ανορθολογική κατανομή του ανθρωπίνου δυναμικού, το κακό ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και την απουσία σύγχρονων μεθόδων, συστημάτων και εργαλείων διοίκησης. Πολλά έχουν ειπωθεί για την ανάγκη εισαγωγής και καθιέρωσης ενός συστήματος Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην Ελληνική δημόσια διοίκηση, που να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαρκή και ουσιαστική βελτίωση της. Βασική προϋπόθεση βέβαια για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος είναι η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας και η ισχυρή πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρά τους ευρωπαϊκούς πόρους που εισέρευσαν και παρά τις προσπάθειες εξευρωπαϊσμού στο πλαίσιο των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η διοίκηση δεν ανταπεξήλθε στον κοινωνικό της ρόλο. Οι προσπάθειες για διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν, καθώς αυτές στην πλειονότητα τους ήταν μεμονωμένες ή επιλέχθηκαν οριζόντιες λύσεις με μοναδικό κριτήριο τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα για να μετατρέψουν την δημόσια διοίκηση σε αποτελεσματική και αποδοτική”.
Βούληση της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, “είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης, ακομματικής διοίκησης, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της νομιμότητας και της λογοδοσίας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δημόσιο ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό. Απώτερος στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019 είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους με προσανατολισμό τον πολίτη. Προωθούμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές όπως στην παιδεία, υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτύχουμε μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία, ένα κράτος που θα μπορεί να εξασφαλίσει για τους πολίτες του ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης για την Ελλάδα μετά την κρίση. Σχεδιάσαμε τον μετασχηματισμό του ελληνικού δημοσίου τομέα σε μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση απαλλαγμένη από τα βαρίδια που της κληροδότησαν δεκαετίες κομματισμού, αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα μας οδηγήσει σε ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό, ένα δημόσιο στην υπηρεσία των πολιτών που θα εξασφαλίσει την υλοποίηση των στόχων της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της προστασίας των πιο αδύναμων πολιτών και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής” κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Previous ArticleNext Article