Λάρισα

Κόκκαλης: Ο κάμπος της Λάρισας αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο «χρυσορυχείο» στην παγκόσμια αγορά

Πλώρη για να κατακτήσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην παγκόσμια αγορά βάζουν τα αγροτικά προϊόντα της Λάρισας, στο πλαίσιο μίας εξαιρετικά ελπιδοφόρας συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της περιοχής.

Με την αρωγή του Λαρισαίου υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη, έχει ήδη προγραμματιστεί ταξίδι στο Ισραήλ στις αρχές του ερχόμενου μήνα (7-10 Μαΐου), με στόχο η αποστολή που θα απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου και του Επιμελητηρίου, να διερευνήσει τα πεδία συνεργασίας με εταιρείες που σήμερα οδηγούν τις εξελίξεις στο αγροτικό μάρκετινγκ και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συγκεκριμένου ταξιδιού, ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τη διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην περιοχή της Λάρισας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η εξαιρετική ποιότητα των ευφόρων εδαφών της και η υψηλή αξία τους, να είναι μεν στοιχεία μη αμφισβητήσιμα από το σύνολο των αγορών εντός και εκτός των τειχών της χώρας,  αλλά από την άλλη η τοπική οικονομία να μην εξαργυρώνει στο σύνολό του, αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι αποσπασματικές και μεμονωμένες προσπάθειες σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την παραπάνω παραδοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω πως σήμερα κάνουμε μία ακόμη επανάσταση του αυτονόητου: Ως υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελούμε τον συνδετήριο εκείνο κρίκο, που θα ενώσει τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις με τις διεθνείς αγορές.

Το επικείμενο ταξίδι στο Ισραήλ και οι επαφές με ανθρώπους που διαθέτουν την τεχνογνωσία, το δίκτυο διανομής και προπαντός τη διάθεση για συνεργασία, νομίζω πως θα αποτελέσει την απαρχή μίας νέας σελίδας για την αγροτική παραγωγή της Λάρισας, με εξαιρετικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Η πιλοτική αξιοποίηση των πρώτων εκτάσεων μέσω συμβολαιακής γεωργίας, θα αποτελέσει τον οδηγό της επιτυχίας για το μέλλον. Γιατί δε χωρά αμφιβολία πως ο κάμπος της Λάρισας αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο «χρυσορυχείο» στην παγκόσμια αγορά.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας πως το υπουργείο ανέλαβε την πρωτοβουλία, έκανε όλα όσα έπρεπε σε προπαρασκευαστικό επίπεδο σε συνεργασία και με άλλους κρατικούς φορείς και θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε βήμα αυτής της προσπάθειας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρετίζουμε σήμερα τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως Επιμελητήριο Λάρισας. Είναι μία πολύ καλή συγκυρία αυτή η συνέργεια που θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ. Για εμάς είναι στρατηγικός στόχος η εξωστρέφεια. Παράγουμε αγροτικά προϊόντα τα οποία – όπως είπε και ο υπουργός – δε μπορούν να βρουν τη θέση που τους ανήκει στα σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα άλλες χώρες έχουν καταφέρει να συνδέσουν την παραγωγή με την αγορά.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία εταιρεία agromarketing σε συνέργεια με εταιρείες του Ισραήλ που είναι πολύ ειδικευμένες σ’ αυτό τον κλάδο. Πάμε σ’ αυτό το ταξίδι με τον υπουργό, γιατί είναι διαφορετικά να ανταλλάσσεις τεχνογνωσία σε επίπεδο υπουργείων.

Στόχος είναι το Επιμελητήριο της Λάρισας να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία που θα συμμετέχουν αγρότες, έμποροι, βιομήχανοι, μεταποιητές, μεταφορείς, για να αντιγράψουμε το επιτυχημένο μοντέλο άλλων χωρών».

Previous ArticleNext Article