Λάρισα

Κόκκαλης: Δημιουργούμε συνθήκες για παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων

Την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα, στο πλαίσιο ενός ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τη «Σημασία του πολλαπλασιαστικού υλικού στον 21ο αιώνα» που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, “στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων της τοπικής γαστρονομίας.”

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “το πολλαπλασιαστικό υλικό, οι φυτογενετικοί πόροι εν γένει, αποτελούν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της Γεωργίας και την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής” για να συμπληρώσει πως “παρά την απειλή η οποία δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή, ως κυβέρνηση έχουμε επιλέξει συγκεκριμένους άξονες οι οποίοι είναι συμβατοί με τις επιστημονικές εισηγήσεις για μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και με διακριτό χαρακτήρα οικολογικής βιωσιμότητας”.

Έτσι, παρουσίασε τις προτεραιότητες της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίες στοχεύουν στους εξής άξονες:

  • Τον έλεγχο παραγωγής και εμπορίας του μη πιστοποιημένου σπόρου σποράς από τους μη εγγεγραμμένους προμηθευτές στα μητρώα του ΥΠΑΑΤ.
  • Την εμπορία υλικού χωρίς ποικιλιακή ταυτότητα και
  • Την εμπορία υλικού που ανήκει σε ποικιλία μη εγγεγραμμένη στον Εθνικό ή Κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών.

Ως “ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα” για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η υποστήριξη της λειτουργίας της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, με τον κ. Κόκκαλη να επισημαίνει πως “έτσι θα δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων”.

Βούληση του Υπουργείου, σημείωσε ο κ. Κόκκαλης, είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι Περιφερειακές δομές, τα φυτώρια και τα Ινστιτούτα που υπάγονται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για να αποκτήσει η χώρα έναν αξιόπιστο κατάλογο φυτογενετικών πόρων, αναγκαίο εφόδιο για την ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

Κλείνοντας, το κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε την δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης “στον οικολογικό επανασχεδιασμό της οικονομίας, δηλαδή μια ουσιαστική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην προοπτική της βιώσιμης ανασυγκρότησης της οικονομίας”.

kokkalis synedrio1

Previous ArticleNext Article