Λάρισα

Κουβέλης από Λάρισα: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε σχηματισμούς και μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στην περιοχή της Λάρισας. Ειδικότερα επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) στο Κουτσόχερο Λάρισας, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στη συνέχεια την 337 Μοίρα στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Ο ΑΝΥΕΘΑ την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, θα επισκεφθεί τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και στη συνέχεια το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), καθώς και το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο Φώτης Κουβέλης απευθυνόμενος σε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, εξήρε τον αποφασιστικό τους ρόλο στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη θυσία του Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του εκτελώντας το καθήκον του.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία σημείωσε:

Ζούμε σε μια περίοδο όπου η γειτονική χώρα εντείνει την επιθετική ρητορική της, αναδεικνύοντας ως δήθεν υπαρκτά, ζητήματα αμφισβήτησης σε ελληνικά νησιά. Είναι μια προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από την πλευρά της Τουρκίας όχι μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες του κ. Ερντογάν αλλά κυρίως γιατί θέλει να καθορίζει ως δήθεν υπαρκτά τα ζητήματα αμφισβήτησης ή ακόμα, όπως λέει, και επικαιροποίησης-αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης.

Η χώρα μας είναι μια ειρηνική χώρα, είναι μια χώρα που θέλει την προαγωγή της ειρηνικής συνεργασίας και της συνύπαρξης στην ευρύτερη περιοχή και με τις άλλες χώρες. Ταυτόχρονα η πατρίδα μας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε όλες και όλοι αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια, με κατηγορηματικότητα καταγράφονται και ορίζονται και από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από τη Συνθήκη των Παρισίων αλλά συνολικότερα από το Διεθνές Δίκαιο.

Θα συνεχίσει ο κ. Ερντογάν αυτή την ρητορική και θα τη συνεχίσει διότι πιστεύει ότι έτσι θα μπορέσει να ανοίξει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης, γιατί επιδιώκει να βρεθεί παρούσα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι και ευάλωτη και εύθραυστη στη βάση του γεγονότος ότι οι συμμαχίες της είναι και ταλαντευόμενες και κυμαινόμενες. Κατά συνέπεια η εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της επιθετικής ρητορικής και ό,τι αυτό μπορεί να έχει ως συνεπαγωγή, διαμορφώνει στη χώρα μας ιδιαίτερη συνθήκη ενίσχυσης του αποτρεπτικού της δυναμικού, τόσο στο επίπεδο των εξοπλισμών, όσο και στο επίπεδο, κατ’ εξοχήν του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

armynow.net

Previous ArticleNext Article