Ελασσόνα

Κοσμοσυρροή στην Ι. Μονή Αναλήψεως Συκέας!

«Βούλιαξε» κυριολεκτικά από κόσμο η Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Συκέας Ελασσόνας στην ετήσια διήμερη πανήγυρή της! Εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες συμμετείχαν και εφέτος στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, αρχικά στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Συκέας τελέσθηκε η τελευταία Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης. Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα, σχηματίστηκε πομπή και πεζή σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων ο κόσμος και οι κληρικοί συνόδευσαν την Εικόνα της Αναλήψεως του Σωτήρος, με την τιμητική συνοδεία – παρουσία 12 και πλέον παραδοσιακών ιππέων, έως το μοναστήρι της Συκέας. Μετά από 45 λεπτά, η Ι. Εικόνα έφθασε στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος, εκεί όπου μέσα σε κωδωνοκρουσίες την υποδέχθηκαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο κλήρος και εκατοντάδες πιστοί. Ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός στο εσωτερικό της Μονής και Αρτοκλασία στον προαύλειο χώρο της, όπου συλλειτούργησαν: οι αρχιμανδρίτες π. Χριστόφορος και π. Βασίλειος (της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Βησσαρίων Καραλάσκος (προϊστάμενος του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας), π. Ισαάκ Τσαπόγλου (ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου – «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης), π. Πολύκαρπος Μουσιάρης (της Ι. Μονής Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης), π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, δεκάδες ιερείς της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, διάκονοι, και η γυναικεία αδελφότητα του μοναστηριού(υπό την ηγουμένη Παντάνασσα).

Χθες το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας γύρω από το καθολικό της Ι. Μονής, παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών.

Στο Θείο Κήρυγμά τους, τόσο ο μητροπολίτης κ. Παύλος όσο και ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων έκαναν λόγο για «τη μεγαλειώδη εορτή της Εκκλησίας μας, όπου εορτάζουμε την εις Ουρανό ανάληψη του Κυρίου μας», υπενθυμίζοντας με νόημα, ανάμεσα στα άλλα: «Είναι χαρακτηριστικά τα μηνύματα της εορτής. Ο Χριστός ανέλαβε την ανθρώπινη φύση, το σώμα και το θέωσε. Στην εποχή μας και στις μέρες μας κάποιοι υποτιμούν το ανθρώπινο σώμα. Η εορτή της Αναλήψεως μας αποδεικνύει ότι ο Χριστός πήρε το ανθρώπινο σώμα και το έκανε σώμα λαμπρότατο. Το σώμα μας είναι το κατοικητήριο της ψυχής. Να προσέχουμε και να φροντίζουμε την ψυχή και το σώμα μας. Ο Χριστός θα ξανάρθει στη γη για να κρίνει ζώντας και νεκρούς. Ο Κύριος θα επανέλθει και πάλι στη γη και εμείς προετοιμαζόμαστε για την επάνοδό του…».

Χαρακτηριστικές οι στιγμές, όταν μεγάλος αριθμός των προσκυνητών(όλων των ηλικιών), μέσα σε ένα απερίγραπτο συνωστισμό, προσπαθούσε να αγγίξει και να προσκυνήσει τη Θαυματουργή Εικόνα.

Πάντως όπως και να ’χει, και φέτος δεν πέρασε απαρατήρητη η ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή(σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων) που δημιουργήθηκε και στο εφετινό εορτασμό στο ιστορικό μοναστήρι της Συκέας Ελασσόνας από επισκέπτες, πιστούς και προσκυνητές από όλες τις γωνιές της Επαρχίας Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας, από γειτονικούς Νομούς (Πιερίας, Γρεβενών, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κοζάνης), αλλά και από πιο μακρινούς Νομούς (…Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης), κάτι που δείχνει το εύρος και τη φήμη που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη θρησκευτική πανήγυρη.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Παπαδημόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Θεσσαλίας Μαρία Μαμάρα, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Διονύσης Μπαλούκας, Γιάννης Σαπουνάς, Νίκος Γκουτζουρέλας, Αλεξ. Τσιαντέ, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, αξιωματικοί του Στρατού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

 ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Φωτ.: Δημήτρης Καραγιάννης

Previous ArticleNext Article