Ελασσόνα

ΚΝΕ: Μένουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας μπήκαν μπροστά για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, για να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Με δεκάδες ερωτήσεις στη βουλή το ΚΚΕ ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί, για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, για άμεσες προσλήψεις σε προσωπικό, για μέσα ατομικής προστασίας, για νέες κλίνες ΜΕΘ, για μαζικά τεστ διάγνωσης του κορωνοιού, για  άμεση επίταξη των υποδομών και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθούν όλες οι απαραίτητες ανάγκες για την υγεία του λαού. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά, είναι μόνο η καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης, χωρίς να δίνονται άμεσες λύσεις για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας ασχολείται με την αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή. Οι νέοι κατά κύριο λόγο είτε εργάζονται άμεσα, είτε συνδράμουν στις οικογενειακές εργασίες, είτε το εισόδημά τους εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση που βρίσκονται αυτοί οι τομείς. Η έξαρση της πανδημίας αφήνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους απροστάτευτους και περισσότερο εκτεθειμένους σε αυτή την κατάσταση. Δεν έφτανε το τεράστιο κόστος παραγωγής, έρχεται τώρα να προστεθεί η εξευτελιστική τιμή πώλησης των προϊόντων τους, ενώ τα ίδια προϊόντα πωλούνται πανάκριβα στους καταναλωτές μέσα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο των λαικών αγορών με ΠΝΠ, οι κτηνοτρόφοι που περιμέναν αυτές τις μέρες για να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, καταγράφουν μεγάλες ζημιές, ενώ οι μεγαλέμποροι κερδοσκοπούν στις πλάτες τους. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά τους, με σκοπό να συνεχίσουν να παράγουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ισότιμη εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτική δραστηριότητα των μαθητών, στηρίζεται στην ατομική ευθύνη των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Την ίδια ώρα που χαρίζει εκατομμύρια σε καλανάρχες και κλινικάρχες, εμπαίζει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και δεν ικανοποιεί το αίτημα για ένα δωρεάν tablet σε κάθε μαθητή και δωρεάν σύνδεση στο Internet.  Σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση συζητά, σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα, να φέρει το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο έχει καταδικαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και όπως κατήγγειλαν τη Μ. Πέμπτη σε διαμαρτυρία τους εκπαιδευτικοί σύλλογοι σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η λογική της εμπορευματοποίησης της υγείας, που διαχρονικά έχει στηρίξει η ΝΔ, που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού ως κόστος, λογική που έχει επιφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτή την εγκληματική κατάσταση. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έβαλαν εναλλάξ το λιθαράκι τους για να γίνεται η υγεία όλο και περισσότερο ατομική υπόθεση και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου. Για να είναι το κριτήριο του κόστους-οφέλους και και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας σε πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση αυτό που καθορίζει τι θα γίνει και τι όχι. Δίνουν μόλις 75 εκατ. ευρώ έκτακτα για τα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα 2 δις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ υπάρχουν 30.000 κενές θέσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία!

Αυτή την κατάσταση τη βιώνουμε και στην Ελασσόνα με τις σοβαρές ελλείψεις του κέντρου υγείας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε αναλώσιμα υλικά, όπως γάντια, γάζες, χαρτί, σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής, σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των βασικών ειδικοτήτων.  Συγκεκριμένα, καρδιολόγος, χειρούργος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος, δεν υπάρχουν στο κέντρο υγείας! Όλα αυτά βεβαίως έχουν αντανάκλαση στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να κατευθύνονται στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Λάρισας, είτε -όποιος έχει τη δυνατότητα- στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτό και η διαφημιζόμενη εθελοντική δράση της τοπικής ΟΝΝΕΔ στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη κοινωνική δομή οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τις τρικυμίες των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την απλήρωτη εργασία, την υποστελέχωση του προγράμματος, όπως πρόσφατα ανέφεραν στην επερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Η θέση της νεολαίας, και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν είναι ο συμβιβασμός, αλλά η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη. Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή… Μένουμε δυνατοί!»

 

#menoume_dynatoi

 

Ο.Β. Ελασσόνας της ΚΝΕ

 

 

Previous ArticleNext Article