Ελασσόνα

ΚΚΕ: Λύση εδώ και τώρα για το πρόβλημα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι

Οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ποταμιάς που αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι-Ελασσόνας με τους «δικαιούχους» του προγράμματος δάσωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ψευδακακία.

Αθήνα 1/12/2017

 Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Λύση εδώ και τώρα για το πρόβλημα στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι

Σημαντικό πρόβλημα προέκυψε στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι-Ελασσόνας, το οποίο αφορά 70 περίπου κατοίκους του χωριού, «δικαιούχους» προγράμματος δάσωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ψευδακακία.

70 παραγωγοί σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, 70 οικογένειες που είναι σε μεγάλη αναταραχή και αναστάτωση, καθώς «ελαφρά την καρδία» οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίστασαν να τους απεντάξουν από το «πρόγραμμα» στα πλαίσια του Καν. 2080/92 της τότε ΕΟΚ, λίγο πριν αυτό λήξει.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να τους ζητούν την επιστροφή των ποσών επιδότησης που τους είχαν καταβληθεί σταδιακά αυτά τα χρόνια (από το 1994 έως και το 2013). Τα οποία ποσά ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τις 45.000 ευρώ! Τα ποσά αυτά μάλιστα έχουν σε πολλές περιπτώσεις βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, λογαριασμοί έχουν μπλοκαριστεί και οι κατασχέσεις είναι προ των πυλών.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το 1993, όταν στο χωριό εγκαταλείφθηκε η καπνοκαλλιέργεια, η οποία ήταν η κύρια και βασική ασχολία. Κάτω από την πίεση κρατικών υπηρεσιών και διαφόρων «παραγόντων» και με δέλεαρ τις επιδοτήσεις, οι άνθρωποι δέσμευσαν δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμες εκτάσεις για 20 χρόνια.

Η υποχρέωσή των παραγωγών ήταν να διατηρηθεί η καλλιέργεια σε καλή κατάσταση και ο αριθμός των δένδρων είχε οριστεί από ειδικούς να είναι 160-200 δένδρα ανά στρέμμα. Εάν υπήρχε μείωση

Previous ArticleNext Article