Κόσμος

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η επανεμφάνιση και τα σενάρια για τη ζωή του

Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά από 20 ημέρες σε εγκαίνια εργοστασίου – Φωτογραφίες τον δείχνουν να κόβει την κορδέλα για την έναρξη των εργασιών μεγάλου εργοστασίου

Γιατί άραγε η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη; Τί είναι αυτό που καθιστά σαγηνευτική κάθε πληροφορία που δίνεται με το σταγονόμετρο και σχετίζεται με τον απομονωμένο δικτάτορα; Η ζωή ή ο θάνατός του, άλλωστε, δεν αναμένεται να επηρεάσει σε τίποτα την καθημερινότητά μας. Παρ’ όλα αυτά, η Δύση παρακολουθεί εκστασιασμένη –και μαζί με αυτήν και εμείς– μία χώρα που καλύπτεται από το σκοτάδι, σε μία εποχή που όλα τείνουν να βγαίνουν στο φως: δημόσια και ιδιωτικά.

Ίσως εκεί εντοπίζεται και το θελκτικό κομμάτι. Ο μοναδικός εναπομείνας “ελέω δυναστείας” κυβερνήτης στον πλανήτη, δεν αποκλείεται να έχει φύγει από τη ζωή και ο θάνατός του να ανακοινωθεί πολλά 24ωρα αργότερα, ή να ζει και να βασιλεύει και να ταλαιπωρούμαστε αδίκως στο δικό του παιχνίδι αποπροσανατολισμού. Την εξερεύνηση της αλήθειας πίσω από την προπαγάνδα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά μετά από 20 ημέρες, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκοψε την κορδέλα κατά το άνοιγμα ενός εργοστασίου λιπασμάτων, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Sunchon, βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ. Τον Κιμ συνόδευε η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Τζονγκ, η οποία εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα ως η πιθανότερη διάδοχος στην περίπτωση που επιβεβαιωνόταν το σενάριο θανάτου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνθρωποι στο εργοστάσιο «ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς» όταν εμφανίστηκε. Το ρεπορτάζ και η παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν στα εγκαίνια του εργοστασίου επιβεβαιώθηκαν και από το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.

kim1
kim2
kim_korea

Ως μικρό αγόρι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εμμονή με τους κινητήρες και τα αεροπλάνα. Κοιμόταν με τη μπάλα του μπάσκετ του αγκαλιά, η οποία είχε την υπογραφή του Μάϊκλ Τζόρνταν. Οδηγούσε σε ηλικία εφτά ετών μια ειδικά διαμορφωμένη Μερσεντές, έκανε πατίνια σε ένα ειδικό γήπεδο και λάτρευε το γκολφ. Στο πάρτι για τον εορτασμό των οκτώ του χρόνων, ο πατέρας του τού δώρισε μία στρατιωτική στολή, ανακοινώνοντας στους παραβρισκόμενους και στο πλήθος ότι θα είναι ο επίσημος διάδοχός του.

Ανώτεροι αξιωματούχοι και στρατηγοί υποκλίθηκαν και τον χαιρέτησαν στρατιωτικά. Το ίδιο έκαναν και μέλη της οικογένειάς του. Η κρατική προπαγάνδα τον είχε παρουσιάσει δεινό πιλότο στα τρία του, ενώ κατά καιρούς του έχουν πιστώσει δεκάδες πτυχία, μεταξύ αυτών φυσικού, μαθηματικού, μηχανικού και εκπαιδευτικού!

Η μητέρα του γεννήθηκε στην Ιαπωνία, κάτι που θεωρήθηκε σοβαρό μειονέκτημα από τις κυβερνώσες ελίτ της χώρας. Γνώρισε τον ηγέτη της χώρας σε ένα ιδιωτικό πάρτι. Εκείνη ήταν μία από τις επαγγελματίες χορεύτριες. Από το 1990 και μετά χρίστηκε επίσημη πρώτη κυρία της χώρας. Λέγεται ότι ασκούσε τεράστια επιρροή πάνω στον σύζυγό της, ενώ εργάστηκε σκληρά για να επιβάλει τον δεύτερό της γιο στην εξουσία.

Όταν νόσησε από καρκίνο ανάγκασε τον σύζυγό της να της υποσχεθεί ότι θα αναδείξει τον Κιμ σε διάδοχό του και επισήμως, παρουσιάζοντάς τον στο πλήθος. Όσοι την γνώριζαν, ισχυρίζονται ότι ήταν ακόμα πιο επιδέξια και σκληρή από τον γιό της, επιδεικνύοντας αξιοζήλευτα πολιτικά ταλέντα.

Αν και μόνο η αδελφή του Κιμ ασχολήθηκε με τα κοινά, συνοδεύοντας τον παντού, ο μεγάλος τους αδελφός επίσης δεν κακοπερνάει, καθώς ποτέ δεν αποτέλεσε απειλή. Ο πατέρας του τον είχε καλέσει σε μία ανδρική βραδιά με ποτά και γυναίκες μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει την υπόνοια που πάντα τον βασάνιζε. Έτσι θεώρησε πως δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας την ηγεσία της χώρας.

Ζει, όμως, απολαμβάνοντας την εύνοια και προστασία του μικρού του αδελφού, με ό,τι αυτό σημαίνει. Ένας πρώην διπλωμάτης που βρήκε καταφύγιο στη Νότια Κορέα είχε περιγράψει τα προνόμια που φέρει. Είχε λάβει μήνυμα από την Πονγιανγκ και τους στενότερους συνεργάτες του Κιμ, με την οδηγία να υπηρετήσει τον μεγάλο αδελφό του, που θα ταξίδευε στο Λονδίνο με κάθε μυστικότητα για να παρακολουθήσει μία συναυλία του Έρικ Κλάπτον.

Η εντολή ήταν να ικανοποιούνται όλες του οι επιθυμίες. Για τον σκοπό αυτό εστάλησαν 1,5 εκατομμύρια λίρες, ώστε να προσκληθεί ο Κλάπτον στην Πονγιάνγκ. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον καλλιτέχνη. Ο αδελφός του Κιμ, όμως, έμεινε σε μία σουίτα στο ακριβότερο ξενοδοχείο του Λονδίνου. Κάθε μέρα δειπνούσε στα πολυτελέστερα εστιατόρια, αν και προτιμούσε τα Μακ Ντόναλτ.

Δυσκολεύτηκε, μάλιστα, να πειστεί ότι δεν είναι δυνατόν να ανοίξει ένα μαγαζί αθλητικών αργά το βράδυ, μόνο για εκείνον. Τελικά αγόρασε μία κιθάρα αξίας 100.000 λιρών. Θεωρείται ιδιαίτερα ταλαντούχος μουσικός. Ο διπλωμάτης, όμως, πρόσεξε ότι δεν έφερε κανέναν τιμητικό τίτλο, ενώ ήταν βαθιά απομονωμένος από τα κανάλια εξουσίας. Ήταν απλώς ο αδελφός του ηγέτη.

Τη δεκαετία του 1990, όταν οι κάτοικοι της χώρας λιμοκτονούσαν, Βορειοκορεάτες αρμόδιοι ταξίδεψαν στη Δανία για να αγοράσουν αγελάδες από μια ειδική φάρμα. Αυτές θα παρείχαν γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας μόνο για την οικογένεια Κιμ. Άλλος ένας εκπρόσωπος ταξίδεψε στη Γερμανία μόνο για αγορά μπίρας.

Στο τελευταίο μισό της δεκαετίας του 1990 στάλθηκε σε δύο ιδιωτικά οικοτροφεία της Ελβετίας, όπου τον ακολούθησε και η μητέρα του σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επάρατη νόσο. Το πρώτο ήταν το International School of Berne και το δεύτερο το Liebefeld Steinhölzli school. Στο τελευταίο οι συμμαθητές του τον θυμούνται με το όνομα Un Pak. Είχε συστηθεί ως γιός ενός υψηλόβαθμου διπλωμάτη της Βορείου Κορέας.

O Κιμ είχε ανέκαθεν πρόβλημα με το βάρος του, το οποίο επιδεινώθηκε. Από το 2013 έως το 2018 πήρε 40 κιλά, φτάνοντας τα 130, με ύψος 170 εκατοστά. Το αγαπημένο του φαγητό είναι το κρέας kobe, το ελβετικό τυρί Emmental, ενώ θεωρείται γερό ποτήρι. Μπορεί με το φαγητό του να πιεί δύο μπουκάλια σαμπάνιας Cristal. Καπνίζει μανιωδώς, δύο πακέτα την ημέρα. Απολαμβάνει το χαβιάρι, τον αστακό και τις σχεδόν ωμές μπριζόλες.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται στην παρούσα φάση, διαθέτει έναν αξιοθαύμαστο αριθμό κρησφύγετων. Του ανήκουν 17 παλάτια, διασκορπισμένα στη χώρα, ενώ έχει και το δικό του αεροδρόμιο. Η κύρια κατοικία του, το Central Luxury Mansion βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πιονγκγιάνγκ. Ηλεκτρικοί φράκτες υψηλής τάσης και ναρκοπέδια το προστατεύουν.

Έχει κάποιου είδους ψύχωση με τα πολύ ακριβά πιάνα. Διαθέτει πάνω από 12 στις κατοικίες του, με το καθένα να κοστίζει πάνω από 50.000 δολάρια. Επίσης, εκτρέφει άλογα, τα οποία και ιππεύει καθημερινά. Πολύ συχνά βρίσκεται στο σκάφος του, αξίας περίπου εφτά εκατομμυρίων δολαρίων, με αρκετές καμπίνες και τραπεζαρία για έως και δέκα άτομα.

Ταξιδεύει σε όλη τη Βόρειο Κορέα με το Air Force Un, ένα πολυτελές ρωσικό αεροσκάφος, αξίας 62 εκατομμυρίων. Διαθέτει ένα τρένο βαμμένο χακί, που φέρεται να έχει τόσο βαριά θωράκιση, ώστε χρειάζεται δύο μηχανές για να κινηθεί με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα στο απηρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η συλλογή του περιλαμβάνει πολυτελή ρολόγια, η συνολική αξία των οποίων αγγίζει τα οκτώ εκατομμύρια.

Τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει μία σειρά από πολυτελή χιονοδρομικά κέντρα, με το τελευταίο να ανοίγει τις πλαγιές του τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο θέρετρο από αυτά κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια. Τα λιφτ του σκι αγοράστηκαν από την Αυστρία. Είναι διαθέσιμα μόνο για εκείνον και τον στενό πυρήνα των 50-60 ατόμων που τον περιβάλλουν διαρκώς. Ξεσπούν σε γέλια, όταν είναι ευδιάθετος, πίνουν όποτε πίνει. Γενικά, ακολουθούν τον βηματισμό του.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article