Ελασσόνα

Κατσιαντώνης σε κυβέρνηση για… άστεγους εκπαιδευτικούς: ” Πως κοιμάστε τα βράδια… όταν αφήνετε άστεγη… την Παιδεία της χώρας μας; “

Πρωτοβουλίες άμεσες από την κυβέρνηση, ζητά ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης στο σοβαρό θέμα των… άστεγων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στους προορισμούς που τοποθετήθηκαν, εξαιτίας των αυξημένων ενοικίων κυρίως… αποτέλεσμα της αύξησης φορολόγησης εισοδημάτων από μισθώματα.

Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρει ο Γιώργος Κατσιαντώνης, αναφερόμενος σε έγκριτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προχώρησαν σε σοβαρή έρευνα για το σημαντικό αυτό θέμα μέσα από καταγγελίες εκπαιδευτικών,  “τα κόστη για εγκατάσταση έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν να «ροκανίζουν» μέχρι και τα 2/3 του ήδη πενιχρού μισθού των εκπαιδευτικών”.
H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού”, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συνάγματος επισημαίνει ο Βουλευτής Λάρισας στους Υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Τουρισμού από τους οποίους ζητά την άμεση επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος, μέσα από το διάλογο με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, τα κατά τόπους Ξενοδοχειακά Επιμελητήρια, τις Στρατιωτικές Λέσχες, κλπ, ώστε να διασφαλιστεί η στέγη σε όσους εκπαιδευτικούς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης στην ερώτηση του, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη ενίσχυσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με έκτακτο επίδομα στέγασης- μίσθωσης κατοικίας, ώστε να καταστεί εφικτή η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους στους μακρινούς προορισμούς και δη στους νησιωτικούς όπου τοποθετήθηκαν.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Ούτε «στρώμα να πλαγιάσουν» δεν έχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές), οι οποίοι μόλις πριν λίγες μέρες πήραν το «χαρτί» της τοποθέτησής τους για μακρινούς προορισμούς, στους οποίους, όμως, αδυνατούν να εγκατασταθούν. Ο λόγος αφορά στο ότι δεν μπορούν να βρουν στέγη για διαμονή, καθώς αφενός λόγω της διαρκούσας τουριστικής κίνησης (ιδίως στη νησιωτική χώρα) και αφετέρου λόγω των αυξημένων μισθωμάτων που ζητούν οι ιδιοκτήτες (ιδίως λόγω της αλλαγής φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα), τα κόστη για εγκατάσταση έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν να «ροκανίζουν» μέχρι και τα 2/3 του ήδη πενιχρού μισθού των εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, για το μείζον αυτό θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν στο σύνολο τους έγκριτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Τα Νέα, CNN Greece, Παραπολιτικά, ANT1 NEWS κλπ), είδαν το φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες από πλευράς πολλών εκπαιδευτικών («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»), σύμφωνα με τις οποίες «Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης των λίγων εναπομεινάντων κατοικιών με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους», ενώ «καταγγέλλουν παράλληλα, ότι δεν λείπουν και οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των ιδιοκτητών όπως ενοικιάσεις για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, με αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ και έτσι έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όχι μόνο».
Ενώπιον του τόσο σοβαρού ζητήματος, ήδη, σε πολλές πόλεις της νησιωτικής Χώρας, είδαμε μέχρι και Δημάρχους και Ενώσεις Ξενοδόχων να παίρνουν την πρωτοβουλία για διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και να ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους τα Σχολεία.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:

  • Πρέπει, με κάθε τρόπο, να διασφαλιστεί η άμεση και ομαλή λειτουργία των Σχολείων ανά την Επικράτεια,
  • Πρέπει, με κάθε μέσο, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εργασία των εργαζομένων εκπαιδευτικών, όπως ορίζει και το Σύνταγμα στο άρθρο 22, σύμφωνα με το οποίο «H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού»,
  • Πρέπει άμεσα να ληφθεί σχετική μέριμνα προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση ανάληψη καθηκόντων από τους εκπαιδευτικούς, όπως άλλωστε έγινε και με την εξασφάλιση μειωμένων τιμών για τη μετάβασή τους στους τόπους εργασίας τους.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε, ώστε άμεσα και αποτελεσματικά να επιλυθεί ουσιαστικά το εν λόγω ζήτημα και να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων της Επικράτειας? Ενδεικτικά, προτίθεστε να έρθετε σε διάλογο με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, τα κατά τόπους Ξενοδοχειακά Επιμελητήρια, τις Στρατιωτικές Λέσχες, κλπ, ώστε να διασφαλίσετε άμεσα στέγη σε όσους εκπαιδευτικούς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν?
  2. Προτίθεστε να ενισχύσετε με έκτακτο επίδομα στέγασης – μίσθωσης κατοικίας (κατ’ ελάχιστο ανερχόμενο στο ποσό των €300/μήνα άσκησης καθηκόντων) όσους ασκούν καθήκοντα εκπαιδευτικού σε περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη τουριστική περίοδος, και δη σε όλη τη Νησιωτική Χώρα?
  3. Προτίθεστε να επιλύσετε άπαξ το εν λόγω πρόβλημα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία μόνιμης τοποθέτησης των εκπαιδευτικών σε Σχολικές Μονάδες, ώστε να καταστεί εφικτός ο οικογενειακός και οικονομικός προγραμματισμός για τους ίδιους και τις οικογένειές τους?

 

 

Previous ArticleNext Article