Ελασσόνα

Κατσιαντώνης σε Αραχωβίτη: “Αέρας κοπανιστός” οι δεσμεύσεις σας για τους χαλαζόπληκτους

Να μπει ένα τέλος στη σαρωτική αδιαφορία της κυβέρνησης, που “σαπίζει” τις σοδειές των αγροτών, επισημαίνει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την αυτοψία που έκανε με παραγωγούς στις χαλαζόπληκτες περιοχές του Δαμασίου Τυρνάβου.

Μαζί με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου Γιάννη Γκανά, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανώλη Λούτσο και τον αντιπρόεδρο Απόστολο Γκανά, περπάτησαν την περιοχή που “κάηκε” από το χαλάζι, η οποία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα σε αμπελοκαλλιέργειες, αχλάδια, ροδάκινα, βαμβάκια.

“Μάλλιασε η γλώσσα μου… να ζητώ επαρκή μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας και άμεση αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεσμευτήκατε γραπτώς ότι θα πράξετε τα αυτονόητα, αλλά μέχρι στιγμής το μόνο που δώσατε στους αγρότες είναι… αέρας κοπανιστός” τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στο Σταύρο Αραχωβίτη.

Μέσα από την άμεση παρέμβασή του ζητά, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαιτεί να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί στο 100% της καταστροφής, και για τις 3 φορές που τα καιρικά φαινόμενα “χτύπησαν” τις σοδειές τους, ενώ θεωρεί επιβεβλημένο το “πάγωμα” για 6 μήνες των ασφαλιστικών και οικονομικών επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι πληγέντες αγρότες.

Το επείγον της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ επισημαίνει για πολλοστή φορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας του να κάνει επιτέλους πράξη τις δεσμεύσεις του απέναντί του.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:

Σε απόγνωση βρίσκονται από χθες 2 Ιουνίου οι αγρότες της περιοχής Δαμασίου Τυρνάβου στο Νομό Λάρισας, αφού είδαν για 3η φορά μέσα σε δύο μήνες να καταστρέφεται η σοδειά τους και τα όνειρά τους εξαιτίας του χαλαζιού που έπεσε και του καταστροφικού μπουρινιού. Ειδικότερα, σε περιοχές όπως στον Κάτω Κάμπο από τις Βαριές μέχρι και το Καλαμάκι, στο Δαμασούλι και κυρίως στις περιοχές όπως Μικρέζι, Λουτόμι, Ομαδικός Αμπελώνας, Σκαλωσάρα, Γρομονή, Κλαδιά, Συκιές και Καλαμάκι, η καταστροφή είχε σαρωτικό χαρακτήρα, σε σημείο που οι παραγωγοί τρέμουν για την επιβίωσή τους, αφού έχουν 4 χρόνια να αποκομίσουν ολοκληρωμένη παραγωγή, λόγω παρόμοιων καταστροφών που έπαθαν από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου κ. Γιάννης Γκανάς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου κ. Εμμανουήλ Λούτσος, αλλά και πολλοί παραγωγοί της περιοχής, «Η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση ήταν η σφοδρότερη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Μάλιστα 20 ώρες μετά το χαλάζι δεν είχε λιώσει σε αρκετά σημεία στις πληγείσες περιοχές. Το μέγεθος της ζημιάς είναι σε ποσοστό 100%, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή αμπελώνων και περιβολιών που βρίσκονται στις προαναφερθείσες περιοχές. Οι εξαγγελίες περί εναέριας προστασίας του ΕΛΓΑ αποδείχτηκαν κενές αφού έμειναν μόνο στα λόγια μιας και οι εικόνες της καταστροφής μιλούν από μόνες τους. Οι αγρότες του Δαμασίου πλέον, αμφισβητούμε την αποτελεσμαστικότητα των εναέριων μέσων αντιχαλαζικής προστασίας μετά και τη νέα θεομηνία. Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να παραμείνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις και τμηματικές δόσεις ( π.χ 70% + 15%+15% που ισχύουν τώρα και καταβάλλονται μέσα σε 12- 15 μήνες ). Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας. Εξαιτίας του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος καθυστερεί να εκτιμήσει και να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, απαιτούμε άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των ευρύτερων περιοχών μας μιας και τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Ως Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να κηρύξουν την ευρύτερη περιοχή μας, ως χαλαζόπληκτη. Το Δαμάσι είναι κυρίως αμπελοοινικό χωριό και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες έντονες χαλαζόπτωσεις, εκτός από τη φετινή παραγωγή, δημιούργησαν πρόβλημα και στην επόμενη χρονιά, αφού οι τρυφεροί βλαστοί υπέστησαν μεγάλη καταστροφή».

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένης υπόψη της σοβαρής οικονομικής δυσκολίας που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί της περιοχής, που πλήττονται κατ’ επανάληψη από τα καιρικά φαινόμενα, λόγω ανεπάρκειας των μέτρων προστασίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.- Για ποιο λόγο υπέστη η περιοχή αυτή τη βιβλική καταστροφή, αφού, όπως ισχυρίζεστε, λειτουργεί επαρκώς το εναέριο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας?

2.- Προτίθεστε να κηρύξετε την περιοχή του Δαμασίου στο Νομό Λάρισας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως χαλαζόπληκτη?

3.- Προτίθεστε να αποζημιώσετε άμεσα και στο 100% τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί της περιοχής, λαμβανομένου υπόψη του ότι, λόγω ανεπάρκειας των μέτρων προστασίας, πλήττονται από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα για 3η φορά μέσα σε λίγους μήνες και ενώ εν τω μεταξύ εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις τους για τις απώλειες στη σοδειά τους από τις προηγούμενες καταστροφές?

4.- Προτίθεστε να αναστείλετε για τους πληγέντες παραγωγούς της περιοχής και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών οποιαδήποτε φορολογική, ασφαλιστική και εν γένει οικονομική – τραπεζική υποχρέωσή τους, ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν εν τω μεταξύ, και με το αυτονόητο δεδομένο να κάνετε σε χρόνο εξπρές την καταγραφή των ζημιών τους και να τους καταβάλετε άμεσα εντός των προσεχών ημερών τις ανάλογες αποζημιώσεις για το σύνολο της καταστροφής στη σοδειά τους?

5.- Προτίθεστε να εκκινήσετε, επιτέλους, την αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους πληγέντες στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις και τμηματικές δόσεις?

Previous ArticleNext Article