Ελασσόνα

Καστανάρας εναντίον Ευαγγέλου για εξόφληση χρέους στη Δ.Ε.Η.-Η υπόθεση στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς

Είναι γνωστό σε όλους, τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με τα κοινά σε Τοπικό επίπεδο ότι για 10ετίες…σέρνεται το πρόβλημα σε ότι αφορά το νερό γενικότερα, την διάθεσή του στους πολίτες, και, την καταβολή του αντίστοιχου τιμήματος απ΄ολους όσοι χρησιμοποιούν το φυσικό αγαθό, είτε για πόση, είτε για άρδευση,καθώς η σχέση προμηθευτή και καταναλωτή βασίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας.

Υφίσταται ενας σαφής διαχωρισμός των ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και της ΔΕΥΑ.ΕΛ, της Δημοτικής Επιχείρησης, Ύδρευσης, Άρδευσης,Ελασσόνας. Ότι αφορά στον τομέα Ύδρευσης ανήκει στην Δημοτική Επιχείρηση και το διαχειρίζεται η ίδια, και, ότι αφορά στην Άρδευση βαραίνει τον Δήμο.

Είναι σημαντικό ωστόσο να επισημάνουμε ότι τόσο η ΔΕΥΑ. ΕΛ όσο και ο Δήμος εργάζονται για την επάρκεια των υδάτων, την ασφαλή και υγιεινή μεταφορά τους και την καλή λειτουργία γενικότερα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο φορείς που κινούνται τουλάχιστον στους μικρούς δήμους προς την ίδια κατεύθυνση χωρίς καμμία διαφορά και πολύ περισσότερο αντιπαλότητα συμφερόντων!!.

Στην μακρά πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι λίγες οι φορές που οι Δήμοι ανέλαβαν χρέη των ΔΕΥΑ προκειμένου να τις στηρίξουν,τηρουμένων των αναλογιών και φυσικά της Κοινωνικής αποστολής της Επιχείρησης, που σημαίνει ότι δεν πρέπει κανένας πολίτης να στερηθεί για κανέναν λόγο το θείο αγαθό, το νερό.
Επιχειρώντας μια αναδρομή στην πορεία του Δήμου Ελασσόνας και της ΔΕΥΑ θα διαπιστώσουμε ότι στο σύνολο τους όσοι πολίτες διετέλεσαν Δήμαρχοι και Πρόεδροι στην Επιχείρηση ουδέποτε προχώρησαν αναίτια σε διακοπές χορήγησης ύδατος, και πολύ περισσότερο στις οικογένειες που για κάποιο λόγο δεν είχαν την δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι σήμερα επιχειρείται από μεγάλες επιχειρήσεις η ιδιωτικοποίηση των υδάτων με ότι αυτό θα σημάνει για τους πολίτες, αφού στην πραγματικότητα το νερό από αγαθό θα αντιμετωπίζεται πλέον ως εμπόρευμα!!

Όσοι επιβουλεύονται τα ύδατα και μεθοδικά εργάζονται για να περιέλθουν στην δικαιοδοσία τους,στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους τόσο στις αγκυλώσεις που μαστίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αιρετούς να μη απωλέσει η επιχείρηση το κοινωνικό της πρόσωπο, και κάνουν λόγο για ολιγωρίες, για ανυπέρβλητα προβλήματα,για καταπάτηση του νόμου και μια σειρά άλλες παραλείψεις, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν συντρέχουν και ευθύνες των αιρετών για την καλή λειτουργία της επιχείρησης, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα.

Εντύπωση προκάλεσε σε αυτοδιοικητικούς κύκλους όλων των πολιτικών αποχρώσεων η ενέργεια του κ. Καστανάρα Γεωργίου πρώην Δημάρχου Ολύμπου να προσφύγει στην δικαιοσύνη, στην ουσία κατά του Δήμου θέτοντας ζήτημα για τις οφειλές του Δήμου Ελασσόνας στη Δ.Ε.Η. και τον τρόπο με τον οποίο αποπληρώθηκαν ζητώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,αλλά και όσα συζητούνται από αυτοδιοικητικούς παράγοντες ο κ. Καστανάρας όπως άλλωστε επιχειρηματολόγησε πολλάκις και επανειλημμένως στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων κατηγορεί την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ειδικά όσοι βρίσκονταν στο τιμόνι τόσο του Δήμου όσο και της Δημοτικής Επιχείρησης ότι παρανόμησαν διότι τα έξοδα που έγιναν για γεωτρήσεις Ύδρευσης ένώ θα έπρεπε να βαραίνουν την ΔΕΥΑ και να αποπληρώνονται από τα ταμεία της, ανέλαβε το χρέος ο Δήμος που δεν εισέπραττε τα ανταποδοτικά τέλη!

Η ένσταση του κ .Καστανάρα, σύμφωνα με όσα υποστήριζε στα Δημοτικά Συμβούλια έγκειται στο γεγονός ότι ο Δήμος με τον τρόπο αυτό χρέωσε το Ελληνικό Δημόσιο αφού εισέπραξε από την Κεντρική Κυβέρνηση τα χρήματα που αφορούσαν σε χρέος προς την Δ.Ε.Η!!

Είναι προφανές ότι η έκπληξη από αυτή την ενέργεια του κ. Καστανάρα είναι μεγάλη, και μάλιστα όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τα κοινά αναρρωτιούνται…γιατί άραγε αυτή η επιλογή, αφού όλοι γνωρίζουν όπως και ο ίδιος ότι ο Δήμος ποτέ δεν κατέβαλε στην ΔΕΥΑ τα ποσά που του αναλογούσαν από την παροχή των υπηρεσιών της επιχείρησης στα Σχολεία, στα γήπεδα, στους κοινόχρηστους χώρους, στους βρεοφονηπιακούς σταθμούς, από πολλές 10ετίες πρίν, ουσιαστικά ήταν σα να υπήρχε ένας άτυπος συμψηφισμός.
Θα μπορούσε ο καθένας να ασκήσει κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή για πάρα πολλά θέματα, αλλα να καταφεύγει ένας πρώην Δήμαρχος και πρώην συνεργάτης, ειδικός σύμβουλος του πρώην δημάρχου Ελασσόνας γιατί κατόρθωσε και εξοικονόμησε χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση τα οποία διατέθηκαν εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους του Δήμου στην ΔΕΗ , αυτό ξεπερνά κάθε λογική!!

Πρώην «Καποδιστριακός» δήμαρχος που παρακολουθεί όσα είναι σε εξέλιξη φανερά προβληματισμένος και με διάθεση αυτοκριτικής επισήμανε πως είναι αν μη τι άλλο άδικο να κατηγορείται ένας άνθρωπος που κατάφερε να βρεί τρόπο να πληρώσει χρέη παρελθόντων ετών και μάλιστα για κάποια που ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι που χρηματίσαμε δήμαρχοι.

Όλοι οι «Καποδιστριακοί» αφήσαμε προίκα στον «Καλλικρατικό» Δήμο αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέους, μεταξύ αυτών και ο πρώην Δήμος Ολύμπου στον οποίο ο κ. Καστανάρας διετέλεσε 8 χρόνια Δήμαρχος!

Ας μη έχουμε…κοντή μνήμη!!

Επίσης όλοι γνωρίζουμε για την αγωγή που κατατέθηκε σε βάρος του Δήμου από κατασκευαστική εταιρεία για μια γεώτρηση στον πρώην Δήμο Ολύμπου για την οποία διεκδικούσε 400 χιλιάδες ευρώ, ας είμαστε λοιπόν πιο συγκρατημένοι καταλήγει ο πρώην Δήμαρχος.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η ατάκα αυτοδιοικητικού ο οποίος υπήρξε και αντίπαλος του κ. Ευαγγέλου πολιτικά και σε γενομένη συζήτηση είπε…ε καλά τώρα, όχι και εκεί που μας χρωστούσαν, να μας πάρουν και το βόδι!!

Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα που οδήγησαν τον κ. Καστανάρα σε αυτή την ενέργεια, πάντως είμαστε πεπεισμένοι ότι τέτοιου είδους ενέργειες μόνο προβλήματα δημιουργούν στον τόπο.

Τέλος το ερώτημα που τίθεται προς τον κ. Καστανάρα είναι απλό,…άμα η νέα Δημοτική Αρχή βρεί τρόπο να εξοφλήσει παλιά χρέη του Δήμου θα την εγκαλέσουμε και αυτή και θα την παραπέμψουμε στην δικαιοσύνη;

Πηγή: Έκδοση της Ελασσόνας
Αρθρογράφος: Απόστολος Βάλλας

Previous ArticleNext Article