Ελασσόνα

Καραβάνια τουριστών πορεύονται για Ελασσόνα

Πάνω από διακόσια αυτοκινούμενα τροχόσπιτα στην Ελλάδα και εκατοντάδες άλλα, από διάφορες χώρες του εξωτερικού, χαράζουν πορεία για Ελασσόνα!

Ο ορεινός δήμος, εντάχθηκε στον χάρτη των σταθμών εφοδιασμού, προορισμού και προσωρινής στάθμευσης, της μεγάλης ομάδας της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) και παράλληλα στον αντίστοιχο χάρτη των ευρωπαϊκών σταθμών.

Στο εξής θα υποδέχεται καραβάνια τουριστών, καθώς οι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, ταξιδεύουν συνήθως πολλοί μαζί, οργανώνοντας εκδρομές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και τα μέλη της ΕΛΑΤ, εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου και συγκεκριμένα η πρόεδρος κ. Ασπασία Χριστοδουλάκη και το μέλος Γιάννης Καραβάνας, όπου συμφωνήθηκε να τους παραχωρηθεί «κάμπερ-στοπ» («camper stop»), έκταση που βρίσκεται στην περιοχή όπου γίνεται η λαϊκή αγορά της Ελασσόνας, έναντι του ΚΤΕΛ.

Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα, εκτιμώντας ότι αυτή η πρόταση αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή για την ανάπτυξη του τουρισμού της.

Συγκεκριμένα δηλώνει στην «Ε» : «Μετά τη συνάντηση που είχα με τους ανθρώπους της ΕΛΑΤ και την ενημέρωση για προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας χώρων για τη στάθμευση και υποστήριξη αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, προχωρούμε στην παροχή ενός τέτοιου χώρου, ο οποίος διαθέτει όλες τις ανέσεις που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων στην Ελασσόνα.

Στόχος μας να βάλουμε την Ελασσόνα στον χάρτη του αυτοκινούμενου τουρισμού και να φέρουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της πόλης που βρίσκεται στη σκιά του Ολύμπου.

Ευελπιστούμε πως με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιήσουμε ένα ακόμα βήμα προς την εξωστρέφεια, που έχει τόσο ανάγκη η επαρχία μας και την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι οι «καμπερίστες», προτιμούν κυρίως τους χώρους που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τα λεγόμενα camper-stop δεδομένου ότι τα αυτοκινούμενα είναι αυτόνομα και περιλαμβάνουν όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού. Ο αριθμός των camper-stop στην Ευρώπη υπερβαίνει τις 10.000.

Τα camper-stop είναι οργανωμένοι χώροι διαμονής, διανυκτέρευσης και εξυπηρέτησης, αποκλειστικά των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Ο τουρισμός με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είναι μια ήπια, εναλλακτική, περιηγητική, και κυρίως χερσαία μορφή τουρισμού, η οποία παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην Ευρώπη.

Υποστηρίζεται ένθερμα από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες και Δήμους, δεδομένου ότι απορρέει από αυτόν μεγάλο όφελος οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, και οικολογικό.

Διεθνώς ο τουρισμός με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα έχει περιηγητικό και όχι στατικό χαρακτήρα. Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα επισκέπτονται διάφορα μέρη, πρωτεύουσες, πόλεις και χωριά, για διακοπές, περιήγηση, ξενάγηση, γνωριμία με τοπικές κοινότητες, και για να παρακολουθήσουν εκθέσεις, τοπικά φεστιβάλ και εορτασμούς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων ενημερώνονται για την ύπαρξη camper-stops στα μέρη που θέλουν να επισκεφτούν μέσω σχετικής ετησίως ανανεούμενης βιβλιογραφίας και πληθώρα ειδικών διαδικτυακών ιστοτόπων.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινουμένων, ανέρχονται κατ’ εκτίμηση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών σε 1.000-1.200.

Μια δυναμική ομάδα εξ αυτών είναι η ΕΛΑΤ, -ιδρύθηκε το 2007-, τα μέλη της οποίας λαμβάνουν ενεργά μέρος στις μηνιαίες εξορμήσεις σε διάφορα μέρη εντός και εκτός Ελλάδας, και παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λεσχών Αυτοκινουμένων FICM –AISBL.EU

Η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες αυτοκινουμένων λόγω της μακραίωνης ιστορίας της, της κουλτούρας και του πολιτισμού της, του ήπιου κλίματος, της ποιότητας των θαλασσών της και του γεγονότος πως οι Έλληνες μιλάνε αρκετές ξένες γλώσσες. Εκτιμάται ότι την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο 20.000 αυτοκινούμενα.

Της Λένας Κισσάβου – eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article