Λάρισα

Κέλλας: χώρα γερόντων η Ελλάδα αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα

«Η σημερινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τις δημογραφικές τάσεις και προκλήσεις της χώρας αφορά ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, κατά την άποψή μου το πιο σημαντικό όλων για την ύπαρξη της Πατρίδας μας στο μέλλον.

Προσωπικά, έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές σε ομιλίες μου, τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής, όσο και στις Επιτροπές, πως πρέπει να χαράξουμε μία στρατηγική για την αντιμετώπιση και αναστροφή της υπογεννητικότητας, η οποία προδιαγράφει τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας, με αποτέλεσμα να αναδύονται προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια, την εθνική οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για το Δημογραφικό, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, επισημαίνοντας συγχρόνως “πως τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, λειτουργούν ως αντικίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας και πλήττουν τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους”.

«Τα μέτρα, που λάβατε και ψηφίσατε, είναι η δική σας πολιτική, συνάδελφοι, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και όχι καθ’ υπόδειξη των δανειστών.

Οι επιλογές της δημοσιονομικής προσαρμογής και η περικοπή των επιδομάτων είναι δικό σας πεπραγμένο.

Θα σας δώσω μόνο δύο πρόσφατα παραδείγματα.

Στο πολυνομοσχέδιο πετσοκόψατε τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων για 49 εκ. ευρώ,  ενώ στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν φέρατε μία διάταξη που να στηρίζει τις μετεγγραφές των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών, παρά τις προεκλογικές σας υποσχέσεις.

Μέχρι τώρα, έχετε δείξει πως αδιαφορείτε για το δημογραφικό και συμπεριφέρεστε με έναν τρόπο απαξιωτικό έως και εχθρικό απέναντι στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους αλλά και στην ελληνική οικογένεια εν γένει», τόνισε στη συνέχεια ο Λαρισαίος πολιτικός.

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, χρησιμοποίησε συγκεκριμένα στατιστικά τα οποία αναδεικνύουν, ότι ο πληθυσμός της χώρας βαίνει μειούμενος αλλά και γηρασμένος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “το 2050 ο πληθυσμός θα είναι λίγο πιο κάτω από τα 10 εκ. και η μέση ηλικία εκτιμάται στα 50-51 έτη”.

Στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως “βασικός άξονας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας”, σημείωσε, “για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, χρειάζεται μία ολοκληρωμένη πολιτική με κατάλληλες παρεμβάσεις”.

«Έχουμε δεσμευθεί για την αποκατάσταση των επιδομάτων, που πετσοκόψατε από τον Ιανουάριο του 2018, έχουμε υποστηρίξει και έχω ταχθεί προσωπικά υπέρ της θέσπισης ειδικής διάταξης για τις μετεγγραφές των τέκνων των συγκεκριμένων οικογενειών», τόνισε ο κ. Κέλλας σχετικά με τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Ενώ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βερδικούσια του Ν. Λάρισας, όπου έχουμε  μία τοπική πληθυσμιακή σύνθεση που βασίζεται σε πολύτεκνες οικογένειες, σημείωσε, “θα πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους αυτούς όχι μόνο στήριξη αλλά και παροχή κινήτρων για την παραμονή τους στην ύπαιθρο και για την τόνωση της πληθυσμιακής διασποράς”.

Τέλος ο Λαρισαίος πολιτικός σχετικά με το “ευνοικό έδαφος” που πρέπει να δημιουργηθεί για τα νέα ζευγάρια τόνισε:

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό έδαφος για τα νέα ζευγάρια.

Μπορούμε να εξετάσουμε συνολικά το ζήτημα της παροχής φοροελαφρύνσεων σε συγκεκριμένο χρονικό βάθος για όσους δημιουργούν νέες οικογένειες με την παράλληλη χορήγηση επιδομάτων ανά τέκνο και επίδομα τοκετού.

Φρονώ, ότι τα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι απλά και επιτεύξιμα και πως χρειάζεται ορθολογική κατανομή των δημοσίων δαπανών, ώστε να χαράξουμε μία βιώσιμη στρατηγική αντιμετώπισης του δημογραφικού στη μακροχρόνια περίοδο».

Previous ArticleNext Article