Λάρισα

Κέλλας: Στηρίξτε επιτέλους τις πολύτεκνες οικογένειες

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ζητά διακομματική συναίνεση για την κατάθεση νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα ρυθμίζει το καθεστώς των μετεγγραφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ελπίζουμε οι προθέσεις να είναι ειλικρινείς και να προχωρήσουν τάχιστα στις απαιτούμενες αλλαγές, ικανοποιώντας, απόλυτα τα δίκαια αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών».

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και την συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μαζί τους.

«Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις οικογένειες των πολυτέκνων, που έχουν παιδιά τα οποία φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, κάτι που μπορεί να αντιληφθεί πολύ εύκολα το σύνολο της κοινωνίας», διευκρίνισε ο κ. Κέλλας, ο οποίος συμπλήρωσε πως  «ο νόμος των μετεγγραφών των πολυτέκνων, λειτουργούσε χωρίς προβλήματα επί 32 συνεχή έτη.

Καταργήθηκε, όμως, το 2009 , ενώ αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο με το άρθρο 3 του ν.860/79 ,  γιατί όπως ισχυρίσθηκε η τότε Υπουργός Παιδείας, προκαλούσε συνωστισμό στις Σχολές(!), την ίδια ώρα, που ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών, συνεχώς μεγάλωνε.

Θα πρέπει άμεσα να επανέλθει το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής και στους ελάχιστους πλέον πολύτεκνους φοιτητές μας, μαζί με τις άλλες κατηγορίες που τυγχάνουν του ίδιου ευεργετήματος».

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε εκ νέου στον κ. Κέλλα το ζήτημα της κατάργησης του φόρου πολυτελείας των πολυτεκνικών Ι.Χ, κάτι που αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης από το 2016!

«Η απαλλαγή των πολυτέκνων από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητά τους, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αλεξιάδη από το βήμα της βουλής τον Ιανουάριο του 2016 – χαρακτήρισε τότε τη σχετική φορολόγηση, ως “παράδειγμα αδικίας” -, θα πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη.

Ο φόρος αυτός, ο οποίος επεβλήθη υπό διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες, απέκλεισε πολλές οικογένειες πολυτέκνων από μια σειρά επιδομάτων και βοηθειών, ειδικά από υπηρεσίες κοινής ωφελείας, (κοινωνικό μέρισμα-νέο τιμολόγιο ΔΕΗ) δημιουργώντας τους ανυπέρβλητα προβλήματα.

Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να πραγματοποιήσει, τουλάχιστον, τις εξαγγελίες της», σημείωσε ο κ. Κέλλας, ο οποίος κατέληξε λέγοντας:

«Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, όσο και αν αυτό “σκεπάζεται” από τους προβολείς της καθημερινότητας και των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης σ’ αυτήν, είναι το δημογραφικό.
Η πυραμίδα της δημογραφικής κατάστασης έχει αναστραφεί, ο πληθυσμός γερνά και η κατάσταση τείνει να λάβει μη αντιστρέψιμη πορεία.
Αν, ως χώρα, δεν σχεδιάσουμε άμεσα και δεν εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το τεράστιο αυτό ζήτημα, τότε κινδυνεύουμε σε μερικές δεκαετίες να απεμπολήσουμε την ίδια την έννοια του έθνους μας.

Κυβερνητικές επιλογές όμως, όπως το “τσεκούρωμα” των πολυτεκνικών επιδομάτων, μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση οδηγούν την κατάσταση…»

Παρόντες στη συνάντηση με τον Λαρισαίο πολιτικό, ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας κ. Παναγιώτης Γκουντελάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Κερμελίδης, και ο Ταμίας κ. Ιωάννης Κομόπουλος.

 

Previous ArticleNext Article