Λάρισα

Κέλλας: ποτέ τέτοιο χάλι στη δημόσια υγεία

«Ποτέ η Δημόσια Υγεία δεν βρισκόταν σε τέτοιο χάλι! Και όμως, η ηγεσία του Υπουργείου, κωφεύει επιδεικτικά στις φωνές, τόσο των εργαζόμενων στον χώρο, όσο και των πολιτών». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του, στην ολομέλεια του Τομέα Υγείας της ΝΔ, – την πρώτη στα νέα γραφεία του κόμματος -, ο Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο περιοδειών του, σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προχώρησε, – σε συνεργασία με τα μέλη του Τομέα Υγείας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν βροντερό παρόν -, σε απολογισμό πεπραγμένων, καταγραφή προβλημάτων και σχεδιασμό νέων ενεργειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε:

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, υπόσχονται προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Έχουν καταντήσει σαν τον “Ψεύτη βοσκό”. Δεν τους πιστεύει κανείς πλέον. 4500 προσλήψεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από την Κυβέρνηση της ΝΔ, Γιατρών και Νοσηλευτών, δεν τις υλοποίησαν για να προσλάβουν “ημετέρους”. Τώρα, πάλι εξαγγέλλουν… Τη μία 10000, την άλλη 4000 και την άλλη 2500… Ας κάνουν έστω και μια!!

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Μιλάνε για “καλύτερες μέρες” στην Υγεία, όταν κάθε χρόνο, “πετσοκόβουν” τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων! Μέχρι σήμερα, έχουν μειώσει κατά 280 εκατ. ευρώ, τον προϋπολογισμό του 2015, σε σχέση με αυτόν του 2014 και άλλα 280 εκατ. ευρώ περίπου, τον προϋπολογισμό του 2016, σε σχέση με αυτόν του 2015!

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας, “φωνάζουμε”, να εφαρμόσουν τον Ν. 4238/2014, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον Οικογενειακό Ιατρό, ώστε να “γλυτώσουν” και χρόνο και χρήμα και επιτέλους να αποφορτιστούν τα Νοσοκομεία. Αντ’ αυτού υπέγραψαν νέα σύμβαση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ΠΦΥ, έναντι 3,6 δις. ευρώ, μέχρι τον Ιούνιο του 2018!

ΕΚΑΒ

Ίδια κατάσταση και στο ΕΚΑΒ. Εξαντλημένο προσωπικό, ασθενοφόρα, ιδιαίτερα στην Αττική, με εκατομμύρια χιλιόμετρα, ελικόπτερα καθηλωμένα από βλάβες και ποια η αντίδραση του Υπουργείου σε όλα αυτά;; Ενώ υπόσχονταν επισκευές και νέα ασθενοφόρα, τελικά βάζουν ιδιωτικές εταιρείες μεταφοράς για μίσθωση μέσων, να “αντικαταστήσουν” το ΕΚΑΒ. Αυτό, πραγματικά, είναι “Πρώτη Φορά Αριστερά”.

ΕΟΠΥΥ

Εδώ και μήνες φωνάζουμε ότι παραμένουν απλήρωτοι, γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, κλινικές και στην Κυβέρνηση, σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμη και οι δανειστές δεν δίνουν την υποδόση, καθώς η Κυβέρνηση, δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, ώστε να “πέσουν” χρήματα στην πραγματική οικονομία.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

Προειδοποιούσα σε όλους τους τόνους στη βουλή πως η “φαεινή” ιδέα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προτείνει στο κουαρτέτο την καθιέρωση του νοσοκομειακού clawback, θα αφήσει εντός του 2016 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας χωρίς φάρμακα, θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την αγορά και ελλείψεις στον εφοδιασμό των νοσοκομείων.  Δυστυχώς, οι φόβοι μου, φαίνεται να  επιβεβαιώνονται.

Ο Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στον επίλογό του και δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας, δήλωσε:

«Για την παράταξή μας η Υγεία, αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα. Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε όταν έρθει η στιγμή, να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τροχιά. Αποδεικνύουμε στους πολίτες, ότι είμαστε δίπλα στα καθημερινά τους προβλήματα και αποτελούμε τη μόνη σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Σήμερα ο χώρος της Υγείας “στέκεται” ακόμη όρθιος χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η υπάρχουσα κατάσταση όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί.  Μέρα με την μέρα, βουλιάζουμε όλο και πιο πολύ, στην απραξία, την ανικανότητα, τα ψέματα και τις αυταπάτες των Κυβερνώντων. Δεν μας αξίζουν».

tomyg

 

Previous ArticleNext Article