Λάρισα

Κέλλας: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν απαντήσεις, σταματήστε να τους κοροιδεύτετε

Την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων – για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων σχετικά με το αιγοπρόβειο γάλα και τις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων -, μεταφέρει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επικαλούμενος επιστολή που έλαβε από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνει λόγο για “απαξίωση του κτηνοτροφικού κόσμου από τον Υπουργό”, καθώς, όπως αναφέρεται, “είναι η τέταρτη φορά που η Ομοσπονδία ζητά στοιχεία για τους ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς να έχει δοθεί καμία απάντηση”.

Αποτέλεσμα, “οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια να κατρακυλούν και να είναι καταστροφικές για τον Έλληνα αιγοπροβατοτρόφο”.

«Ελπίζω ο Υπουργός να απαντήσει, τουλάχιστον, στους κτηνοτρόφους, έστω και με την τέταρτη…», ήταν το σχόλιο του κ. Κέλλα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε ανακοίνωση, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρεται:

“Επιβάλλεται πρόστιμο σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος» για μέρος ή όλο το έτος 2017.

Αποστέλλεται πίνακας 24 επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος, που δεν δήλωσαν, ως όφειλαν, στοιχεία εισκομίσεων  αγελαδινού, πρόβειου ή γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, στη Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπ.ΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα”.

Από την παραπάνω ανακοίνωση, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως:

Γιατί για έναν ολόκληρο χρόνο οι 24 επιχειρήσεις αγοραστών γάλακτος έκαναν “πάρτι” με το γάλα που εμπορεύονταν και επεξεργάζονταν κι εσείς, μετά από ενάμιση χρόνο, “ανακαλύψατε” ότι δεν έχουν δηλώσει καθόλου ποσότητες γάλακτος, τη στιγμή μάλιστα, που είχαν υποχρέωση υποβολής «Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος»;

Γιατί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κι ενώ η Ομοσπονδία σας παρέθεσε  το πρόβλημα με δυο επιστολές, δεν κινήθηκε εναντίον τους εντός του 2017;

Ζήτημα, δημιουργείται ακόμη, με την καθυστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, σχετικά με τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.

Απόδειξη, ότι ενώ η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας “φώναζε” για εντατικοποίηση των ελέγχων  πριν από το Πάσχα, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προχωρώντας σε ελέγχους τρεις μήνες μετά, “βρήκε” μόνο 730 ξένα αμνοερίφια που “έγιναν” ελληνικά.

Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Προτίθεστε να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων σχετικά με το αιγοπρόβειο γάλα και τις ελληνοποίησεις των αμνοεριφίων;

 

Previous ArticleNext Article