Λάρισα

Κέλλας: Με ρυθμούς χελώνας οι εκτιμήσεις των ζημιών

“Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού μας, για τις πρόσφατες καταστροφές.

Eίχα προτείνει και στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή παραγωγών, όσον αφορά ζημιές σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, την επαναφορά-ενεργοποίηση του μέτρου 17 για την αντιστάθμιση εισοδηματικών απωλειών των παραγωγών, ώστε να καλύπτονται με Κοινοτικά κονδύλια τα ασφάλιστρα για ζημιές από θεομηνίες και έκτακτα γεγονότα” δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας σχολιάζοντας απάντηση που έλαβε σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.

Ο Λαρισαίος Πολιτικός, υπενθυμίζεται, είχε υποβάλλει ερώτηση με θέμα την “άμεση καταβολή αποζημιώσεων λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε περιοχές του Ν. Λάρισας”. Ο κ. Κέλλας, μετά και από επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, επεσήμανε τις ανυπολόγιστες καταστροφές, τόσο σε φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή, όσο και σε τεχνικές υποδομές και πάγιο κεφάλαιο, από συνεχή πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Δήμων Τυρνάβου (Αργυροπούλι, Λυγαριά, Δαμάσι, Δελέρια), Ελασσόνας (Τσαριτσάνη) και Φαρσάλων (Βαμβακού, Ρευματιά, Σιτόχωρο).

Ακολουθούν σημεία της απάντησης του Υπουργού προς το Λαρισαίο βουλευτή.

“Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν:

-Από τον παγετό της 26ης Μαρτίου του 2016

-Από τις πλημμύρες-βροχοπτώσεις της 21ης και 22ης Μαϊου και της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου του 2016, καθώς και

-Από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2016

-Σε διάφορες καλλιέργειες (ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, βερύκοκων, αμυγδάλων, αμπελοειδών, καπνών, βαμβακιών, κτλ.) στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Λάρισας (Φάρσαλα-Τύρναβος-Ελασσόνα) σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις για τις τελευταίες αναγγελίες. Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Όσον αφορά στις καλλιέργειες βερύκοκων, νεκταρινιών και ροδάκινων, έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, θα διενεργηθούν συνολικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής. Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις πλημμύρες που έλαβαν χώρα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου του 2016 σε πάγιο κεφάλαιο (κυρίως στάβλους) στην περιοχή του Τυρνάβου, σημειώνεται ότι οι καταγραφές θα γίνουν σύντομα. Εάν υποβληθούν και άλλες αιτήσεις για ζημιές κεφαλαίου θα εξεταστούν και αυτές. Κατόπιν, οι ζημιές του πάγιου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ένισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ”.

Previous ArticleNext Article