Λάρισα

Κέλλας: Η αυτοδιοίκηση να στηρίξει το σχέδιο μας για την οδική ασφάλεια

Την υποστήριξη του κυβερνητικού σχεδίου «Προσέχω» για την Οδική Ασφάλεια,  το οποίο θα υλοποιηθεί από Διυπουργική Επιτροπή, ζήτησε από τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Χρ. Κέλλας, μιλώντας στο συμβούλιο για την οδική ασφάλεια, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Η σύσκεψη είχε ως στόχο τη συγκρότηση, από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων της Περιφέρειας Αττικής, Επιτροπής για την οδική ασφάλεια, για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Ο κ. Κέλλας αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να παραστεί και να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια, υπό τον τίτλο «Προσέχω-Ο δρόμος για την οδική ασφάλεια».

Όπως τόνισε, “τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και θα αποτελείται από τους Υπουργούς Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Εσωτερικών και Υγείας, θα πρέπει να υλοποιούνται από τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις” και στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους περιφερειάρχες “να πραγματοποιούν προς τον σκοπό αυτό ειδικές θεματικές συνεδριάσεις για την οδική ασφάλεια ”.

Δύο ακόμη πρωτοβουλίες που θα αναλάβει  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, σχετίζονται με τη δημιουργία ομάδων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των οικογενειών των θυμάτων ανά νομό, δηλαδή ανά περιφερειακή ενότητα και  την προβολή συγκεκριμένου βίντεο για την οδική ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δημιούργησαν μαθητές και δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου Χανίων.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε λεπτομερώς και στους τέσσερις άξονες του σχεδίου, που στηρίζονται στην Οδική Παιδεία, στην αστυνόμευση και την νομοθεσία, στην αναβάθμιση των υποδομών και στην άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “όλα είναι θέμα Παιδείας και γι’ αυτό το σχέδιό μας προβλέπει την ενίσχυση του μαθήματος οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, καθώς και την εισαγωγή του στα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων, ενώ στην Παιδεία βρίσκεται και ένα από τα δυναμικότερα σημεία επαφής, αλληλεπίδρασης και συνεργειών μεταξύ Υπουργείου και Αυτοδιοίκησης”.

Προέτρεψε, δε, τον Περιφερειάρχη Αττικής “να διοργανώσει ημερίδες σε κατάλληλους χώρους και σε τακτική βάση, σε συνδυασμό με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και, αναλόγως, το ίδιο πρέπει να ακολουθηθεί στο επίπεδο των Δήμων”.

Αναφορικά με την αστυνόμευση και την νομοθεσία, ο Λαρισαίος πολιτικός μίλησε για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει τουλάχιστον δεκαετή και ισόβια κάθειρξη, αντιστοίχως, στις περιπτώσεις υπαίτιας πρόκλησης ενός ή περισσοτέρων θανάτων σε τροχαία ατυχήματα.

Σχετικά με την  αναβάθμιση των υποδομών, ανέφερε,  πως “ως Επιτροπή, θα καλέσουμε προσεχώς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να μας ενημερώσει για τα έργα, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, όπως ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη”.

Ο Χρ. Κέλλας ζήτησε να υπάρχει συνεργασία της Επιτροπής με την Αυτοδιοίκηση για τη συντήρηση των δικτύων και τη σηματοδότηση, ώστε όπου χρειάζεται, μέσω προτάσεων που θα κατατεθούν, να βελτιωθεί η νομοθεσία και οι σχετικές διαδικασίες.

Τέλος, για την πιο άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας, υπενθύμισε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται στο πρόγραμμά της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση, προσθέτοντας πως “εξετάζουμε τις δυνατότητες παροχής αμεσότερης και πιο ολοκληρωμένης φροντίδας στα θύματα των τροχαίων μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εκπρόσωπο της Διοίκησης του ΕΚΑΒ”.

Previous ArticleNext Article